問錫線Multicore c400 vs c502 vs C511

見Multicore C400同C502一樣價, 買左卷C502 63/37 no-clean試左下, 非常好焊, 不過D松香味比較難閒
有冇人用過C400同C511, 有咩分別?

呢隻乜嘢number? 焊出來幾『令』,標榜低熔點。

乜嘢number? 焊出來幾『令』,標榜低熔點。
Joe_Black 發表於 2016-4-11 23:05

呢個應該係Multicore 362, 上一代款, 好似都係no-clean
http://www.farnell.com/datasheets/29273.pdf

呢卷野好貴

362 味道比較臭,
400 味道輕好多,
2款錫都容易用,溶點低,400比362閃亮一點.
但洗板水洗完就好快變暗色,約2個月左右開始暗了點,
唔洗板的話可以keep得耐一點.
試過好多錫,包括multicore, kester,WBT,GOOT,
甚至最近网友介紹的杭州景華...
但始終都不及ALPHA METAL 好用,即使是ENERGIZED ROSIN,
要洗板的,都好好用. 其實唔洗板都絕對問題.我試過焊完唔洗,放十幾年,塊板仍然OK,而且還很閃亮的.
最近我的存貨用得七七八八,要找也非常困難.
淘老買的話,可以話十圈有十一圈都係假野.
唯有去找老外古董貨.(運費好貴呢)
呢個LOGO,可能大家都未必見過.

年紀有幾大? 你地估下,上面亦沒生產日期,MADE IN USA.可能半個世紀前了.
60/40 CTC71 ENERGIZED ROSIN .032" (0.8mm),個人覺得是最好用的.

呢圈是5磅,看圖比對一下常用的1/2kg.大小.

可能有人懷疑放了長年,究竟用唔用得架?

仍然閃亮無比,錫珠圓潤不起剌,沒發啞色.
滲透力又如何?

1.5 過孔板,輕快熔入.無問題.

過孔底部也非常好.

回覆 4# kammoo

我都搵緊有冇哩隻alpha metal relia 15, 味道似天然松香, 小提琴松香, 好耐之前起柏力買

起digikey新買左哩隻multicore,  好似好焊過relia15少少,  但味道似燒膠味...

回覆  kammoo

我都搵緊有冇哩隻alpha metal relia 15, 味道似天然松香, 小提琴松香, 好耐之前起柏力買

...
icefire 發表於 2016-4-14 20:36

我之前都用過好多圈 alpha metal Relia 15,
可惜都用晒好耐,買唔返了. 空筒還在..

這里太神化了RELIA 15, 過個人感覺ENERGIZED ROSIN 比 RELIA 15 更好用,
特別是堆鍚拆焊上, 助焊劑揮發的時間比 RELIA 維持更久,意味著大面積焊接時,流動性更好,
上鍚後的外覲效果更佳, 其實用ENERGIZED ROSIN 都唔一定要洗板的.

對呀! MULTICORE 的味,都幾惡頂呀.

手上有卷Alpha,應該超過25年。
Screen Shot 2016-04-14 at 10.37.14 PM.png

Screen Shot 2016-04-14 at 10.37.58 PM.png