[操作疑難] 想問下點樣用5V 8051控制12V 7segment做scanning?

係咁的
小弟diy緊個曬板箱
UV LED燈個部份已經整好左
呢日心思思想整埋計時曬板功能

初部用左共陽7Segment + 兩粒制 仲有 一粒relay去控制同顯示
8051供電個部份就用左我最心愛的LM317可變穩壓
岩岩已經寫好Program
用proteus模擬發現
7 Segment Scanning 有問題
根本上粒7 segment點都係著左

最後Check到原來係PNP電晶體問題
射極12V直接流左入去5V基極到(有位差)
嘗試Google 過
http://www.w9xt.com/page_microdesign_pt12_hv_pnp_switching.html
跟住入面個教學咁用PNP同NPN去推

無錯係就係可以單獨關到粒7 segment
但係始終做唔到Scanning(Proteus 模擬唔到?!)
想問各位Ching
到底有咩方法可以由8051直接控制7 segment 做scanning?
唔通唯一方法係張粒7 segment比電個位都穩壓埋?

共陽極LED, 要NPN, C腳接每個筆畫的陰極, E接地, B控制

共陽極LED, 要NPN, C腳接每個筆畫的陰極, E接地, B控制
xiao 發表於 2016-6-18 10:31

你意思係ABCDEFG同DP都要獨立加NPN?
可唔可以講下點解
想學下野

小弟第一次玩high side  switching
平時控制5V 7 segment 的字型都係用排阻
Common  比5V 其他接8051 P1
比Logic  1就關到個一畫

係唔係因為高壓唔可以直接咁做
先要用NPN?

另外想問下
其實直接穩壓左5V心比電控制?
或者用mosfet控制會唔會好啲?

唔該ching先

回覆  boy50000
xiao 發表於 2016-6-18 13:05

多謝Ching先
如果唔係比你提一提
粒8051燒左都唔知咩事
一定要用NPN先可以控制字型
因為8051出唔到十幾V去頂返住去等佢無位差

但都仲係做唔到multiplexing
似乎係粒pnp電晶體關得唔夠快?!(我好大機會估錯)
用Sziklai pair似乎唔係一個好方法

捻過用CMOS demultiplexer去drive (12V供電)
但係同8051 interface唔到,12V 供電的CMOS logic high係7V以上

唉,依加唯有穩壓個5V去控制7 segment啦

可否用 7407 之類的 Open collector hex buffer?

可否用 7407 之類的 Open collector hex buffer?
C_Law 發表於 2016-6-18 14:28

Ching又見面
你意思係用7407去drive
CMOS demultiplexer?
好似有得捻 試下先

但係Ching我仲想問
粒7407個原理係點?
屋企雖然有呢粒IC 但係都係第一次用
查過Datasheet
發現粒IC供電係5V咁上下
但係Output可以出到三十幾V
---
已經明左點解
用4粒npn已經做到類似效果

Open collector 即係粒 Chip 入面 O/P stage 粒 NPN 的 C 腳同粒 Chip 內部並無任何連接,直出 IC 腳,O/P 電壓有幾多 V 就視乎外面的 Pull-up 電阻駁去幾多 V,當然,不可以高過入面粒 NPN 的 VCE max 啦。

你可以當粒 NPN 係個開關掣,Open 的時候,外面的 12V 經藍色電阻去 IC 腳;Close 的時候,粒 NPN 就將 IC 腳 Short 落去 0V。

Open collector 即係粒 Chip 入面 O/P stage 粒 NPN 的 C 腳同粒 Chip 內部並無任何連接,直出 IC 腳,O/P  ...
C_Law 發表於 2016-6-18 16:15

真係再次感謝Ching
望完你張圖之後更加明白

仲有一個問題就係
其實用IC穩壓個5V直接控制7segment(粒LM317可以output 1.5A最大)
定係用"隔離"的方法去控制7segment
邊個方法會好啲

用一粒ULN2003A ,華輝有