鑽FR4板果陣o既塵埃問題 (update_

外國網站好多人話鑽FR4 果陣既 dust/mist 吸入後對身體有害,甚至有人用HEPA filter既吸塵機去吸,又有人話整濕塊板再鑽會好d, 但我google 咗好耐都搵唔到較有權威性既資料去深入了解下。

各位平時點做? 或者有無相關既資料可以比我參考下?

請指教

唔知對人有無害
但小弟我平時鑽fr4板個陣通常都會戴個防塵口罩
仲有就係唔會係屋企到鑽
驚空氣唔流吸哂

回覆 2# boy50000

我有HEPA filter 但要DIY整個吸塵機有難度。

外國有人玩CNC會將塊板放系水入面鑽,高過塊板2-3mm. 話解決咗問題。

亦有人整濕塊板先鑽,水或者WD 40
好似鑽金屬甘

回覆  boy50000

外國有人玩CNC會將塊板放系水入面鑽, ...
bbsen 發表於 2016-6-19 22:41

WD 40 有揮發性, 效果可能唔太好

我部機細。成部放入個舊膠衣箱裡面。冚埋個蓋,先至開機。
隔聲隔塵隔味。效果都幾好。

回覆 5# uvvvvw

問題係我只用個diy小鑽台,我可能會加D水或者研究o下浸2-3mm 看看效果。

回覆  boy50000

外國有人玩CNC會將塊板放系水入面鑽, ...
bbsen 發表於 2016-6-19 22:41

放落水到鑽我到試過
可能我隻usb供電電鑽唔夠力
係水到鑽一個洞比平時要耐啲
至於係水鑽啲塵唔會周圍飄
最少保護到小弟對肺仔先

回覆 7# boy50000

我重研究緊載水個底盤點整合去我個DIY台鑽到。

USB 5V太細吧,摩達唔夠力正常。
暫時我整個7蚊雞人仔唔駛標榜“大扭力”既390摩達,用4粒18650舊laptop電推鑽FR4鑽得幾輕鬆。

回覆 7# boy50000

剛剛整完個proto type,在金沙透明蓋上面加塊托高咗既1mm鋁片 (中間有個"隆", 託高幾多自己就),鑽之前倒d水落塊板上面先鑽。鑽果陣“眼見唔到“有塵/mist飛起,明顯見到D碎同水混埋一齊。

update: 尋晚鑽塊板仔感覺OK, 唔難鑽甘,今天再試又效果麻麻,難鑽好多。都係甘多水。一無水就好易鑽。 未明原因。