又係死電容

上星期某日開機boot唔起, 唔通個Windows抄咗? 用第二個harddisk boot個backup windows又係咁,
係BIOS setting較做fail safe都唔得, 後尾由佢boot到畫面停唔理佢, 隔一排又入到desktop screen,
不過係超龜速, click乜到死load一排. 唔係windows抄即係部機hardware有問題.
用咗過十三年底板係近六年前換咗電容, 無咁快死嘅 剩翻就係用咗十年牛魔王400W牛

Check翻記錄原來三年前清塵時已經見爆電容, order定教宗牌電容盡備不時之需.
不過人就係懶, 部機work就唔想整, 係要係我面前仆直先惕起心肝攪.

16V 3300uF -> 283uF
10V 4700uF -> 160uF
10V 4700uF -> 165uF
10V 2200uF -> 136uF
10V 2200uF -> 160uF
16V 470uF -> 40uF
16V 470uF -> 70uF
10V 1000uF -> 13uF
10V 1000uF -> 51uF

睇個剩翻容量已經慘不忍倒, 我諗個ESR一定好高. 有兩粒10V 1000uF定小咗, 屋企又無貨,
見佢個底爆得咁凄涼無理由唔換, 25V電容塞唔入, 再check原來係5V SB電容,
求其搵兩粒唔同牌子6V 1000uF頂住先, 懶得出去買, case close, 著機無事.
我諗底板同harddisk電容硬食幾年電源ripple

唔知佢仲有冇cap賣呢...?

回覆 2# Joe_Black

有掛, 你PM問下佢.

大教宗, 有人call你

電容真係DIY版最長壽o既話題~

大教宗牌cap 舊客仔路過,想問下樓主用乜野錶check 電容?

其實啲電容就咁擺喺度唔用幾年會唔會有自然損耗?

同埋壞既電容既容量變細 & ESR變高就聽得多,
但係就未聽過耐壓值受影響, 點解?

大教宗牌cap 舊客仔路過,想問下樓主用乜野錶check 電容?
rhino 發表於 2016-7-25 20:22

Cheap Cheap 61姨

其實啲電容就咁擺喺度唔用幾年會唔會有自然損耗?

同埋壞既電容既容量變細 & ESR變高就聽得多,
但係就未聽 ...
peter88625 發表於 2016-7-25 20:33

我諗唔用會襟好多, 起碼唔洗受高溫同不停充放電. 但係應該有shield life.
耐壓值有影響我估都唔出奇, 不過做耐壓測試要做destructive test,
兼多數circuit唔會用盡個voltage rating, 唔係有大改變唔會有影響.

的確唔少嘢真係壞電容, d switching circuit, RC 降壓 circuit ....

我諗唔用會襟好多, 起碼唔洗受高溫同不停充放電. 但係應該有shield life.
耐壓值有影響我估都唔出奇, 不 ...
kwliu 發表於 2016-7-25 21:34

thanks