電蚊拍的電路一問

係咁的
最近玩壞左老媽子塊蚊拍
唔小心接左12V比塊3V的板
啪一聲就88左
check過好多零件燒哂

google過個電路圖
大約都係用電晶體自激震盪>變壓>倍壓

岩岩跟住個電路圖, 改左少少野
電晶體用左2n2222, 基極用1k電阻
順利重新整過塊電蚊拍比老媽子用

依加心思思仲想整多個驅蚊燈出來
但照跟原本個電路圖好似無咩新意
想加大個威力佢

依加捻住將input電壓改成12V(連埋12cm風扇, 有蚊/其他野經過就直接吸佢入去)
然後用ne555(出20Khz)+mosfet來取代電晶體自激震盪個part

問題來啦,係面包板到整過個circuit出來(未接倍壓個part)
就咁用電表量發現output得2-5VAC
粒mosfet同變壓器仲要熱到抽筋
依加捻極都捻唔明點解

其實原本個design係唔係最好架啦?
只需要改用啲大功率電晶體就已經威力提升?
定係有其他circuit/方法?

求各位ching賜教

請問樓主用什麼電容?
事關高耐壓的0.1uF 好大粒,又貴……

請問樓主用什麼電容?
事關高耐壓的0.1uF 好大粒,又貴……
Joe_Black 發表於 2016-8-20 09:31

跟住電路圖整個塊板
就用緊1nf 3KV電容
後尾再並聯粒CBB81 2KV
-----
呢日再做過實驗
我發現ne555 output 太高頻率
個變壓效率就大大減低
係唔係因為感抗同頻率成正比

小弟係個學生哥,主修電腦
電子野都係自己自學的
有錯請各位ching指正

回覆 1# boy50000

一般555 最多200多KHZ, 應該是驅動能力不足讓MOSFET工作在飽和區及截止區
如果有便宜的閃光燈, 拆了看看他的設計是怎樣加大輸出力量的, 大概就有眉目
如果太高壓且絕緣不好, 漏電後輸出力量沒有想像中大

隻牛本身都有最高工作頻率

回覆 4# xiao

屋企無閃光燈
無得拆來看

Ching 如果ne555 output 再接npn 同 pnp 來drive 隻mosfet去震盪
會唔會更加好?

-----------------

回rutellor
我係用8粒1.5V AA電來出個12V的
唔是用火牛出

用咩電路升高壓?

用咩電路升高壓?
rutellor 發表於 2016-8-20 19:44

原本個塊pcb用左電晶體同transformer來自激震盪升壓
係次級線圈到用電表量應該量到2xx VAC
經過整流+2/3/4倍壓就會有1xxx-3xxx VDC
原理好似係咁
不過效率有啲低

依加轉左用ne555+mosfet來出square wave變壓
效率更加高

只用diode同電容升壓?係的話效率唔低就奇

我以為用li個circuit

只用diode同電容升壓?係的話效率唔低就奇

我以為用li個circuit
rutellor 發表於 2016-8-20 20:33

個Circuit好似幾勁咁
Ching output有幾V?
上唔上到3kV++?
我依加都係用ne555+mosfet
再兩倍壓去到3kV就算
太大電壓驚唔小心電親自己