[操作疑難] LTSPICE 如何模擬這個震盪器

實際是會亮, 就是震盪器有正確動作
但是SPICE模擬沒有對應的結果, 請教要如何設置LTSPICE的

實際是會亮, 就是震盪器有正確動作
但是SPICE模擬沒有對應的結果, 請教要如何設置LTSPICE的
...
xiao 發表於 2016-8-25 11:58

你個電路想做乜? 你個 circuit  係想做 LC oscillator 閃燈嗎 ?燈亮係粒10uH coil當電阻連接 LED , 你點知oscillator 工作?
還有 100pf / 10uH  Frequency =5MHz, 你會見到閃 5MHz頻率 ?

振盪部分目的應該係做升壓....暫時似乎沒有 1.2V turn on 的 LED...

回覆 2# smallstar

參考電路圖, LED接1.2V, 如果沒有震盪出現, LED是否會亮呢?

回覆 3# eeek

理論上來說是升壓沒錯, 但是實際上應該是 "降壓", 因為LED+ 接 +1.2V, 如果要導通發光
則 LED- 要 1.2 - X > VF, 因此必須是負電壓出現, LED 才會亮. 發光瞬間L1 就是一個正極接地的電池

回覆  smallstar

參考電路圖, LED接1.2V, 如果沒有震盪出現, LED是否會亮呢? ...
xiao 發表於 2016-8-26 12:03

有RF current , 用Leon lamp 接近都會亮, 唔須要LED

無問題喎, 我振得起喎.

1-Cell LED.jpg

你試吓用唔同P/N嘅transistors.

回復 7 #jwong852

佢Timescale in Second   

via HKEPC Reader for Android

1-cell 升壓推LED, 我鍾意用呢個線路 :
好處 : 用2粒NPN, 電流平均D

1-Cell LED2.jpg

回復 jwong852

佢Timescale in Second   

via HKEPC Reader for Android
燕飛 發表於 2016-8-26 15:27

同timescale無關喎, 起振都睇到啦, 你幅圖唔起振喎.