[操作疑難] LED 同 transistor 問題

屋企只有幾隻 PNP transistor
有紅色同綠色 led
可唔可以做到有 input signal 1 時 紅色的led 著, 綠色led 唔著
但當input signal 0 時就相反, 綠色led 著, 而紅色led 唔著?

其實我想裝飾機箱, 係hdd led 攞signal
平時無hdd access 時就著綠色led array
但當有hdd access 就會著紅色led array

希望有高手指教

其實係砌inverter 姐

正路做法,保證夠光

偏門做法,led1可能較暗

樓主手頭有啲咩零件先?除左transistor同led之外

可以 直接駁唔駛用 pnp
一個Pull up on 一個 pull down on

via HKEPC Reader for Android

咁咪得囉:

LED x2.jpg

但你攞嘅SIGNAL係唔係0-5V先?
唔係嘅話, D阻值要計過晒 !

SIGNAL 內阻夠低, <100 ohm, sink and source, 當然可以direct drive.
連transistor都唔洗用. 不過我就唔信咁理想啦 !

LED x2A.jpg

回覆 6# jwong852

我會係5v 攞電
但   HDD led signal 好似3.3v max

回覆 6# jwong852

jwong852 兄, 可唔可以講下resistors條數點計?

是訊號還是驅動,視乎輸出LED要求的亮度及電流而定。
一般 MotherBoard 是低輸出有效(Low Active)而且提供 10mA sink 推動能力,
你覺得夠光直推便可以(Active狀態),如要更大電流便把它看作訊號自行實作有源推動。
Inactive 狀態由於 HD_LED 沒有 Source 推動能力, 只可自行實作有源推動。

指示用LED Forward Voltage  一般用 1.7V 作計數, 限流電阻為330 ohm的話,
最大電流值便是 (5V-1.7V) / 330 = 10mA,
反過來若你已知所需電流值 (e.g 15mA) 電阻便為 (5V-1.7V)/15 = 220 ohm.
註: VCE(Sat) 略去不計。