想買隻 Rasperry Pi 3 火牛

最近想買塊 Raspberry Pi3 玩下。 原來要 boot 起一塊 Pi3 仲要2樣野,1張 SDcard 同 1隻牛。 原裝火牛原來好貴下,要76蚊隻,5.1V 2.5A

http://hkcn.rs-online.com/web/p/plug-in-power-supply/9098126/

咁我去淘寶望下,有隻10幾蚊人仔既 5V 2.5A 3腳牛。唔知有冇師兄用過呢隻,掂唔掂呢 ? 呢隻牛同原裝 5.1V 差左 0.1V (5.1V - 5.0V),唔知係咪有影響呢 ? 唔該哂

空載同滿載都唔止差0.1V啦.

話5V, 滿載時九成唔係5V+/-0.1V,
話5.1V, 滿載時九成唔係5.1V+/-0.1V.

如只是5V同5.1V的分別, 代用無問題.
問題係滿載時足唔足5V先.

空載同滿載都唔止差0.1V啦.

話5V, 滿載時九成唔係5V+/-0.1V,
話5.1V, 滿載時九成唔係5.1V+/-0.1V.

如只 ...
jwong852 發表於 2016-12-3 20:19

咁你有冇玩 Raspberry Pi ? 有冇用開邊隻牛介紹下 ?

最近想買塊 Raspberry Pi3 玩下。 原來要 boot 起一塊 Pi3 仲要2樣野,1張 SDcard 同 1隻牛。 原裝火牛原來 ...
caihk 發表於 2016-12-3 20:12

呢款牛入面 D 料頂瓜瓜,我公司都有一堆,掉埋一二邊,你諗你

呢款牛入面 D 料頂瓜瓜,我公司都有一堆,掉埋一二邊,你諗你
tomchen 發表於 2016-12-3 20:35

師兄有冇D代用牛介紹下呀 ? 如果用呢D牛唔知好唔好 ?

唔通真係要買原裝 。。。

如果係 rs-online 訂隻牛要幾耐先收到 ? 同埋佢地做唔做散客架 ? 聽聞另一間 element 14 香港,寫住宅地址係買唔到

5V, 2.5A ok
test012345678 發表於 2016-12-3 21:06

可惜係2腳牛 。。。

可惜係2腳牛 。。。
caihk 發表於 2016-12-4 08:04

兩腳都吾是問題,加adapter照用。好多淘返黎到係2腳,無谓浪費。