[操作疑難] 這個電容什麼特別 RS 要問過日本都不賣

Nichicon Aluminium Electrolytic Capacitor 2.2μF 50 V

http://hken.rs-online.com/web/p/aluminium-capacitors/6022551/

你係唔係答佢, APPLICATION係:

Music player in nuclear war tactical room ?

nuclear war好多radio用既channel都係vlf或以下,咁好多零件都唔賣得

"日本有技術出口管制"
之前做日本公司 個 Spec send 出日本都要申請左 批左先俾 send個黎

via HKEPC Reader for Android

因為朋友幫我比錢先;
我沒有信用卡;
RS 好似話;
愛好者, 學校, 維修, 實驗;
都不賣;
朋友照英文話我知;
我話比朋友知;我用來濾低音;
連在高音喇叭用;

你係唔係答佢, APPLICATION係:

Music player in nuclear war tactical room ?
jwong852 發表於 2016-12-21 11:07

RS 有EMAIL 比我;
但網頁的單沒什麼提問;
而且EMAIL 的都是英文;
我都不識;
朋友幫我看

因為朋友幫我比錢先;
我沒有信用卡;
RS 好似話;
愛好者, 學校, 維修, 實驗;
都不賣;
朋友照英文話我知;
我 ...
aazz 發表於 2016-12-21 16:09

咁話係用黎生產打樣板

我之前係RS買咗500個日本產嘅0.1uf SMD電容,隨便答佢用黎維修家庭電器就放行了。

用嚟做分音電容,BP (Bipolar)電解或MKP電容好d。
Nichicon FG series又唔一定要喺RS買嘅,其實KZ (MUSE) series 仲高檔d。

可以去呢度睇吓。

http://shop62475585.taobao.com

回覆 1# aazz
用喺音箱(喇叭)做分音,理論上(實際上)用MKP電容 "聽感" 係會好dd,天價電容就見仁見智喇
用喺音响電路,純個人感覺,覺得ELNA SILMIC series較Nichicon好。