學電機會唔會對學電子有大幫助?

唔知兩樣野關係大唔大呢?

兩樣野

via HKEPC Reader for Android

Overlap 的是計 power factor, ac V A W 關係
同埋Electrical 會教 power electronics,buck boost 果d嘢。
其他真係無關

兩樣野 x2

不同的.
小弟讀 Electronics and Electrical Engineering 的.
電機應該係 Electrical.
電子應該係 Electronics.
如果想二樣都識就揀Electronics and Electrical Engineering. <-- 唔知依家重有無, 20年前就有.

回復 5 #cody2k

好多大學拆開左大電同細電做兩個 Department

最主要係樓主想學D咩先?

重電同輕電固然唔同,N年前D課程已經係module base(Degree course),主科一定要讀,其他科係可以揀。我N年前讀Electrical,一定要讀machine/power等主科,其他就好多可以揀一D electronic科目。

今時今日讀電機有用過電子.
讀完電機將來可以開檔做大廈電機維修,家庭電器電線安裝 ... 幾好搵架!
但讀完電子將來都唔知有乜好做!

今時今日讀電機有用過電子.
讀完電機將來可以開檔做大廈電機維修,家庭電器電線安裝 ... 幾好搵架!
但讀完電 ...
cody2k 發表於 2016-12-29 10:38

開檔整手機~

開檔整手機~
morris 發表於 2016-12-29 11:46
整手機就唔使讀電子啦,出面大把手機即修科讀, 一個月畢業!