拜訪 新加坡 鴨記 + Arduino Electromagnetic Display CLOCK (翻頁7劃管)

因工作關系,要到新加坡兩個星期
無意間比我發現到呢個新加坡 鴨記
首先發現到既係地圖上綠線既"地攤檔"
都幾似平日夜晚先開檔既北河街
呢度每日都會有人,但1800 就會收檔走人
要去就要早小小去

跟住發現既就係呢個叫 森林大廈
入面4層商場,大部份買電子零件,電工器材,儀錶,音響等等
放學時間有學生哥黎買零件做 PROJECT

唔小心係度敗左隻鉗錶返香港

最後就係對面街既 森林廣場
我個人就覺得佢黃金高登
多數賣電腦嘢

翻頁7劃管,好得意,忍唔住買返黎
符碌73III S$48,係地攤收返黎

WhatsApp Image 2017-01-25 at 1.10.27 AM.jpg

回覆 1# jamesting

七劃管是多高?用什麼方式推?呢個我好想玩下!吾知淘寶有冇

回覆 2# Offer

我都係因為好想玩下,咁就貴一貴都買左返黎
成S$42 一個,每個高1.5吋
WhatsApp Image 2017-01-25 at 1.10.30 AM.jpg

每一劃係由一個線圈去推動,線圈有3隻腳,分別係 Display / com / Reset
DC12V,50mA 左右,只係改變時要比 50 ms 就得,所以如果只係 show 個 no. 係唔洗用電
WhatsApp Image 2017-01-25 at 1.10.22 AM.jpg

淘宝唔知係唔岩 keyword 定係真係無,我就搵唔到
e Bay 我就見到有
Seven Segment Electromechanical Flip Display

上網見到有人玩,我未詳細去睇
http://radagast.ca/arduino/chronomix-cc3000-arduino-mega.html

差唔多成千蚊港紙,買四件咁既野! 諗住要黎做咩?

差唔多成千蚊港紙,買四件咁既野! 諗住要黎做咩?
marlin12 發表於 2017-1-31 13:02

頭像

回覆 3# jamesting

推到未,好想見到成品

回覆 6# Offer

試過 5V 都推到,我用左粒 ULN2003 推
WhatsApp Image 2017-02-01 at 6.11.09 PM.jpg

https://youtu.be/BVtmQQj4a8g

回覆 7# jamesting

今晚攪到佢可以 0-9 咁著

https://youtu.be/s5fCH8LpnZU

呢隻七畫管 / DOT MATRIX好似都唔係平野,
有個巴迷Fd整左個同巴士一樣大既DOT MATRIX水牌, 埋單成萬幾銀

回覆 9# skybread

萬幾銀埋到單都好抵下