[操作疑難] 請教維修高手 - PSU 問題

牛是海盜船 650
熄機後,CPU + 其他風扇都唔識熄 (display card/HDD 等都熄左)

1. 入去 BIOS 睇電壓(12/5/3.3)都正常
2. 用 1 條 RAM/CPU/IGP,都係熄機後 CPU fan 唔識熄(排除顯卡/HDD/CDR有事)
3. 換 CPU fan, same
4. 上代理試MB, MB無事(牛無保,無得上代理試)
5. 插另一塊板, 都係咁 (都起到機打到game)

想請教維修高手

1. 牛係咪另外有控 fan 的線路 ? 即是個份線路出事?
2. 咁隻牛算唔算已 "certify" ? 重有無得攪?

我修牛過百隻, 未見過咁樣問題, 亦未見過有火牛可以設計成咁.

CPU FAN電都係+12V組供應, 好難做到CPU cut電風扇唔cut.
一塊主板設計成咁都有可能, 另一塊主板都係咁就奇怪.

樓主最好試多塊板, 及借牛再試多d, 至有頭緒.

回覆 2# jwong852

我都 L 哂頭
上網查, d 人話牛壞 (但我起到 + "燒"到機)
有人話 reset BIOS (做過,唔得)
連裸機(只有 U/1xRAM/IGP)試都係咁

而家諗緊去邊到借隻牛
無理由拆人地用緊部機隻牛
又無理由使幾舊水買隻牛試機
只好等朋友出新機時借.....

回覆  jwong852

我都 L 哂頭
上網查, d 人話牛壞 (但我起到 + "燒"到機)
有人話 reset BIOS (做過,唔得) ...
Botti 發表於 2017-2-10 16:29

再唔係俾少少錢,攞隻牛去A shop度試咪知囉。

CPU fan 係靠MB cut off

如果熄機後PS冇哂電咁MB cut唔cut off  fan都要停啦。

CPU fan 係靠MB cut off
csk101 發表於 2017-2-10 17:09

昨日再試
power on -  CPU PWM fan 跟 BIOS 設定行
power off 後 - 變 full speed...
都係換牛算把啦
但我好奇怪...隻牛壞邊忽 control 野

回覆 7# Botti

似壞牛,最好快D換,以免一鑊熟

最日再試
power on -  CPU PWM fan 跟 BIOS 設定行
power off 後 - 變 full speed...
都係換牛算把啦
...
Botti 發表於 2017-2-13 08:49

你呢隻牛非常有研究價值,搵人研究下好

樓主,甩晒線,試 ATX power (GREEN)short 落 GROUND (BLACK),睇下有無電壓出。甩開,又有無電壓出,就知道隻牛個關機線路是否瓜咗。

最好試埋MB power_good (GREY) 回覆果枝pin,電壓正唔正常 (http://hardwarebook.info/ATX_v2.2_Power_Supply

CPU fan轉,應該係4pin ATX 仲有12V。