有無人知佢控制個原理係點?

https://youtu.be/1BEXBWAFYew

via HKEPC Reader for Android

電子羅盤...

萬向輪 + 加速計&陀螺儀
3個轆—齊順畤針轉,成架車仔順時針轉。
3個轆—齊逆畤針轉,成架車仔逆時針轉。
左轆順,右轆逆,向前。
反之向後。
加速計&陀螺儀 check住方向。
有畤用埋電子指南针校正方向。

omni wheel robot無咩咁特別,只係一架可以自轉和唔同方向前進既車仔。
[注意:owni wheel好貴、爪地性能差(上斜差、容易漂)、前進效率低,唔值得整黎玩]

控制原理亦都好簡單,一個3X3 matrix可以代表晒。

呢度有篇文章講點樣控制
Control of Omni-Directional Mobile Robot Motion

呢度講點樣用Arduino去控制
How to build an Omni Wheels Robot

淘寶有得賣omni wheel車輪和車架
淘寶 omni wheel

呢度講點樣用Arduino去讀3軸[電子羅盤]
GY-271 Electronic Compass

淘寶有得賣電子羅盤模塊
淘寶 - 3軸電子羅盤模塊

回覆 4# marlin12

西9利
原來MATRIX係甘用

回覆 4# marlin12

wah, 原來有D咁好玩既野.
去 youtube 搵下,    連大既車都有:
https://www.youtube.com/watch?v=vAiwLRGsNrE

唔知幾時會出埋私家車, 泊位就易喇, 街邊位打橫泊入去就得.  
垂直位出入車又唔駛倒後, 向前直入, 出果陣將上半身轉180度就出得.  90度直角轉灣都無難度.  爽.

回覆 5# samshum2

似乎係jacobian matrix

RE: 有無人知佢控制個原理係點?

回覆  samshum2

似乎係jacobian matrix
penelopeblue 發表於 2017-5-2 12:09

唔係掛,Jacobian Matrix 係用 first derivatives 做approximation(好似係)。
上面係就咁geometry 計出黎咋喎~

回覆 8# morris

話分兩頭,做approximation 嘅係solve inverse kinematics. (你比你想要嘅Xyz 我,我比摩打角度/推桿長度你)

另一方面Jacobian 嘅property 係linear transformation from joint velocity space to task velocity space (姐係你比啲摩打速度我,我話比你聽舊嘢行或者轉得幾快)呢個係exact solution.  無論你用partial derivatives 定係geometry 個舊matrix 個名都唔會變 (因為佢係unique existence

小弟不才讀得一Sem robotics

回覆  morris

話分兩頭,做approximation 嘅係solve inverse kinematics. (你比你想要嘅Xyz 我,我比摩 ...
penelopeblue 發表於 2017-5-4 19:34

原來係咁~~ 讀過書係唔同
哥哥係咪做緊robotics野?而家出面有冇工係請人搞ED?