[求其影超業餘分享]終於買0左聯力PC-P50,第一個鋁箱...(P.4加0左開機內籠+背板走線圖)

去相前廢話:
我一直都好想買個鋁箱,但係以前0個D下下都支幾兩支咁去
之前又未有60F同7F,其他平0個D又唔多0岩用,
所以揀0左Cooler Master CM690,
點知買完冇耐就話有60F同7F,個人呢
最近好彩無啦啦天降小橫財 所以又心郁郁喇
本來我諗住買PC-7F,因為八舊唔到有個鋁箱,
但係睇過有人話散熱麻麻,而且我有7個HD,
就算+多個硬碟架都唔多掂所以
諗0左一輪結果就買0左PC-P50,
至於點解唔買50R係因為我部機擺左邊貼墻透側無效同埋個價OVER0左,
好喇,廢話暫停,我諗好多對呢個箱有興趣0既師兄都應該有研究過,
所以我淨係用手機求其影個內籠,希望師兄們唔好介意喇!去相:
01.內籠正面

02.背面

03.尾門12cm扇+IO位+水冷喉位

04.PCI-E擋板+火牛位(手震 )

05.機底+火牛隔塵

06.去隔塵左影

07.去隔塵右影

08.CPU位+兩個線窿(左上角仲有個細0既可以走扇電源)

09.14cm扇X2

10.PW+SW+PWLED+HDDLED+前USB+前音源線,左上有走線窿

11.光盤快拆

12.鳥瞰機頂14cm扇X2,有3個線窿可以走扇電源落去)

13.移除風扇

14.裝機完成

我買完番0黎好開心,但係到裝好晒先覺得呢個機箱冇想像中好,
又或者係呢個機箱本身0既缺點(個人觀點):
01.點解D5'35位淨係得頂0個三格同最低0個格兩邊有托片托住個底而其他位冇?
   搞到我裝0野0係中間0個幾格要用手托住0黎裝
02.中間有兩塊0野,用意應該係防彎+托盤,但係就阻住我裝硬碟架,
   而且要拆都好麻煩,由其係上0左板之後
03.如果用長顯卡,中間幾格裝唔到硬碟架,頂住
04.側板防震做得唔好,機頂兩把風扇本身有吸震膠圈,
   但係唔知係我裝得唔好定係咩,右側板共震,
   搞到我要黐塊吸震膠0係板邊先搞掂
05.頂0個三條快拆本身係方便,但係裝光盤都OK,其他唔知喇!
   因為我裝個硬碟架落去佢唔0岩位鎖唔到,仲要係跟機0個個唔0岩位
06.前面D擋板係好拆,但係裝番上去比較麻煩,要對準D位先得,
   唔開晒兩邊側板盲摸摸咁裝上去一定磨花晒:funk:

暫時係呢D問題,仲有冇要用落先知,咁彈完當然要讚番下:
01.,全部外殼都拆得(聯力箱例牌),背板同側板有接近一隻手指粗0既距離,
   內籠好多走線窿位(數足晒走得0既有9個),又有唔少窿可以上索帶,
   裝0野走線都好方便
02.背板CPU位有個大窿,換散熱器唔駛起板又可以幫助散熱
03.全部扇位有吸震膠圈,4把風扇機頂兩14cm兩12cm一個機尾一個硬碟架,
   14cm風扇夠力夠靜,而且全部風扇都係3PIN+轉4PIN頭
04.內籠OK大,可以放長牛長卡行雙卡又唔會頂住(多HD另計)
05.PCI-E快拆超方便,拉起裝完一啪就掂,而且都OK實,
   驚唔穩陣0既拆0左佢上番螺絲又得
06.非常通風(不過易吸麈),對流好好,OK靜,
   全部0野比用690時低0左4~5度,Full Load都係
07.最好0既當然就係鋁箱夠晒輕啦

其實對我0黎講,佢唔係唔好,只係覺得冇想像中好,
可能係我閹尖啦,因為都要成支0野落樓,
買之前我都睇過唔少關於呢個箱0既Post,
都有諗過我0岩唔0岩用,缺點3我預0左,
只係冇諗過會有其他0個D唔算大0既問題,
Anyway,我都覺得好開心,所以就上0黎開個Post同各位師兄分享下喇
同埋希望可以比對呢個箱有興趣0既師兄睇下參考下
不過想買呢個箱但係又行雙長卡又多HD或者多其他0野0既師兄就要諗下喇!

長文傷眼,多謝收睇!

以上所有言論均為個人立場和個人觀感,與本論壇立場無關

多謝分享, 正想買 PC-P50 + 兩隻 EX-H34

原帖由 RCHK 於 2009-8-26 08:52 發表
多謝分享, 正想買 PC-P50 + 兩隻 EX-H34

多謝師兄回覆,祝早日買到
不過師兄請注意,如果你多HD而又用長卡,
中間會放唔落,同埋要注意你D線夠唔夠長

多謝提點.
我估我無問題既, 雖然要装九隻 HDD,
但無長 display card, 應該唔會頂到

“溫度比690時低0左4~5度”?真系唔錯。
不過要洗成支0野落樓,我林我會揀P183機箱夠重無甘容易有共震。

原帖由 RCHK 於 2009-8-26 09:11 發表
多謝提點.
我估我無問題既, 雖然要装九隻 HDD,
但無長 display card, 應該唔會頂到

哦~咁就好,另外想講黃金+都做緊1060,我星期一買0個陣佢話得番3個,
50R就寫住清倉價1399,不過而家兩樣都唔知有冇貨喇!
中央田50B就$1098要訂,50R冇問,希望幫到你啦

原帖由 GZBB 於 2009-8-26 09:13 發表
“溫度比690時低0左4~5度”?真系唔錯。
不過要洗成支0野落樓,我林我會揀P183機箱夠重無甘容易有共震。

各人喜好唔同0者
同埋0個時個腦淨係諗住我一定要買聯力箱,如果唔係我直頭唔換!
再講,我就係唔想用重箱,之前用CM690+裝晒重到推唔郁[豆]唔起咁滯,
驚0左喇:funk:

原帖由 abc37 於 2009-8-26 09:38 發表
哦~咁就好,另外想講黃金+都做緊1060,我星期一買0個陣佢話得番3個,
中央田50B就$1098要訂,50R冇問,希望幫到你啦:lovelin ...

再次多謝提點.

回覆 7# 的帖子

唔洗客氣

原帖由 abc37 於 2009-8-26 09:38 發表

中央田50B就$1098要訂,50R冇問,希望幫到你啦:lovelin ...

其實之前我都想買聯力架 ,去代理商果邊睇過下K1B、7F、K58箱實物,覺得K1B、7F散熱麻麻地,K58個箱頂又甘多風扇,(我個鍵盤就放系機箱頂架,覺得無甘方便),所以就一直都未決定。

請問上面 14cm x 2 同後面既 12cm fan 有無風速控制 (大中小)?
係 LL 官網無提