無人提過的3R SYSTEM L-2000

由於工作檯面積有限,一直都有留意呢款箱。亦有出文問過,意見都係彈多贊少。最近旅行回來,仲有少少錢剩,身痕痕就買佐個黎玩下。

做工唔錯,跟一把12cm扇。原裝係抽出,靠背板(側板)氣窿入風,但效果一般,改佐做抽入,經由電源排出後,機箱對流有所改善。
此為本人常用的主力電腦,要求唔高。前提係夠快、穩定。只會文書上网、間中會處理下在公司未搞掂的圖則,再睇下高清電視咁。因此揀佐AMD790GX配PII x3 720;DDR2 800 1Gx4;Seagate 500、320G單碟各一個;天揚高清電視卡一張。

個MON架幾好用,裝個24吋Mon剛剛好。可以好方便咁將個MON打橫打直擺,呢一點非常之適合我用!

放張HD4850落機,頂位會突出機箱體,不過件背板有個凹位設計,亦係入風位,所以安裝完全無問題!試過Full行張卡半小時約80℃。

由于箱體得11cm闊,個南海MINI放唔落,只好用隻超頻三獅王試下。
唔開四唔超頻:閑置約48℃,Full約65℃;
開四唔超頻:閑置約50℃,Full約70℃;
開四超頻至3.2G:閑置約55℃,Full死機;
唔開四超頻至3.2G:閑置約53℃,Full約80℃;
似乎隻超頻三獅王唔係好掂!係二手區搵佐個Thermaltake DuOrb CPU Cooler裝機試下,一天光哂!
唔開四唔超頻:閑置約38℃,Full約48℃;
開四唔超頻:閑置約44℃,Full約58℃;
開四超頻至3.2G:閑置約50℃,Full約73℃;
唔開四超頻至3.2G:閑置約48℃,Full約65℃;
機箱的散熱比想像中好!在測試的四、五個鐘內,兩隻硬碟最高只係42℃。只有在開四超頻時火牛風扇開始嘈,但完全可接受!

PII 720 OC3.jpg

"L"型?!
係KOREA買GA?!

原帖由 Sun 於 2009-9-4 14:00 發表
"L"型?!
係KOREA買GA?!

係"L"型。
係HK買GA。
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... 9229&highlight=

個 hd 位置會唔會無風到 ?

原帖由 Stephen Tong 於 2009-9-4 14:17 發表
個 hd 位置會唔會無風到 ?

未改抽出風扇時都幾熱下,兩個HD都去到48℃。
改返抽入後,現時最高只見42℃(室溫30℃、無開冷氣)。

呢個出市面前CHING們都有討論過
純粹慳位,散熱效果一般
不過都係紙上談兵
等實戰結果睇睇有冇特別之處

ching 請問有冇機會可以裝到26吋 lcd tv (16:9) 和lcd條柱有幾高,謝謝

總體此箱,一般應用足夠。
打機、超頻或成日換硬件的師兄就唔好玩啦!
暫時發現的缺憾係前面板無3.5吋開口,不過好彩有返4個USB頭.....................

原帖由 dickykmk 於 2009-9-4 15:44 發表
ching 請問有冇機會可以裝到26吋 lcd tv (16:9) 和lcd條柱有幾高,謝謝

佢建議的最大LCD尺寸為闊61cm。
我而家個24吋(16:10)闊56cm,高28cm;MON底離面板仲有2cm。
lcd條柱有幾高?你係只佢升、降行程長度?