[開箱] Silverstone SG03-F 是降質?還是進化?

宣稱擁有小體積.大火力, 亦是首台採用正壓概念的SG03出世已經接近3年
以最小佔地可以吞下1200w電源,HD4870x2x2, 至今仍無可取替
充滿質感的全鋁小機箱背後還是有一點隱優, 1mm鋁材機身鋼性不足
尤其那充滿散熱氣孔的背部實在過份, 連裝上I/O Back Panel也會變型
-F就是衝著這點, 改為0.8mm鋼材, 只留下鋁面板, 還有少許細節改動
此舉是好是壞, 就留待大家去評!

冇左1394

冇左拉絲機身, 送番4隻腳

冇左拉絲機身, 送番4隻靚腳

直上hd, 避震,走線都好過用架

直上hd, 避震,走線都好過用架

送多1把扇

送多1把扇

多個膠架, 接頭向內

多個膠架, 接頭向內

稍後放農曆年假先上機, 有機會再post

我就用緊有手丙的SG-04-H,貪佢細少卻岩岩好fit哂基本野: ATX PS, Huge CPU heatsink (NT06), near full-size Video Card...

雖然要搵細版有d麻煩,但真係比一般機箱細得多,擺位就方便...

多謝c兄分享,可以吃大牛吞大卡呢點,真係無人能及!
岩晒o係香港用

HD5970已經裝唔落 不過HD5870都仲可以
覺得無跟到3.5"位的面板好似孤寒左d
面板右側掩門入邊下方的窿位予留俾用家加設同廠的ClearCMOS開關

請問買咗幾多錢?

cpu heatsink 高度限制只得72mm 係最大問題

除左stock heatsink 之外只有少數heatsink 適合

如果唔計呢點的話, 呢個箱至少值90 分

為了壓縮體積 此機機箱的火牛安排在CPU之上
除了同廠的NT06-E之外 另一隻巨型散熱器CM風神匠亦剛好夠矮(82mm)
但需要依靠火牛的12/14cm風扇協助對流

佢入要係鐵?唔係鋁?
咁高級應該要用鋁!

如果唔係火牛壓頂 + 唔係鋁, 其實我都幾鍾意呢個 case

HK有得買了?