天氣開始熱嘞...部HTPC要做下嘢,執執佢

舊年砌咗部HTPC:
機箱用GTR X503S,跟箱有兩把8CM側扇,頂蓋有一個8CM扇位.底板用GA E7AUM-DS2H,Intel E7400,兩條2GB Kingsron DDR II 1066...一個500GB SATA II .一路都係用iMON睇片,一睇就幾個鐘,部機熱到暈.卒之前日買咗少少PARTS返嚟,.......首先將原裝INTEL散熱風扇換咗個1U,硬碟底加散熱扇,機箱另一側再加裝兩把8CM吹入,頂蓋一把8CM吹出,再用索帶執一執啲線.....涼哂.

好多塵,要時時清理

好多塵,要時時清理
pmcheong 發表於 2010-1-28 16:08

一口針冇兩頭利....總好過熱死

舊年砌咗部HTPC:
機箱用GTR 530S,跟箱有兩把8CM側扇,頂蓋有一個8CM扇位.底板用GA E7AUM-DS2H,Intel E7400, ...
Ahmok 發表於 2010-1-28 15:26

硬碟散熱扇係边度買架

硬碟散熱扇係边度買架
deep 發表於 2010-1-28 23:47

單扇喺黃金地庫,要問佢地....貴一倍 $45,唔可以更換風扇.
後來返到家居附近,行經一間電腦小店,多口問聲有冇硬碟散熱器賣?喺櫃底摷到一把鋁合金雙扇嘅出嚟,滿哂塵.老細話現在呢類產品少人用.....標價$25...即過水.其實係同一間廠"SPIRE"做.

一口針冇兩頭利....總好過熱死
Ahmok 發表於 2010-1-28 18:27

水冷

水冷
billy1312 發表於 2010-1-29 14:38

師兄.若果用我呢部細少機箱,若用水冷,有乜好提議,點落手去改造? 用邊一種水冷器材同埋大槪費用多少?最好梗係經濟為原則喇.
行咗一日,溫度真係低咗不少,但噪音亦不少...

回復 7# Ahmok

只係樓主咁改法 我就睇唔到邊度有經濟過...
d料$$夠換個成個機箱

good!~!

ok wo..