新手砌機執線求教~ Xigmatek Migard II

新手第一次砌機, 唔係好識執線... 求師兄指點迷津睇下邊到要再執執
遲下加返張顯卡, 諗住加係上d個個pci-e

暫時有2個問題:
1. 個hdd同ssd我上下反轉左裝, 會唔會冇咁好? 因為跟機條sata線有一個頭係90度角既, 正常擺法要屈得好勁先插到最底隻ssd
2. 右邊個兩條sata我唔係好敢屈, 不過而家咁鬆又好似擋到入風個位, 應該點好... (而家咁擺遲d可能將個兩條sata黐去後面塊板廢時kick住個風扇)

唔該晒咁多位CHING

回復 1# hazymind

你已經執得幾好

將SATA 同19PIN USB3.0 CABLE 入旁邊走線位
應該會好D

hdd反番轉
ssd冇所謂

後面把FAN唔係插MB??

CPU FAN 應該可以兜一圈之後先插4PIN位

其實都執得幾整齊. 請問個箱後面有冇包埋個風扇調速器?

回復 2# HAMAN
thanks 等我再試下先
我主要都係唔係好敢屈條sata...爬文同說明書都話唔好屈得太勁

跟機有個fan control (左邊尾2 expansion slot)可以插3把風扇, 我啱啱好有3把, 前2後1插晒落去...
定係你意思指後面個把插mb好d?

cpu fan條線如果繞完一圈之後仲係鬆鬆地驚唔驚會kick到cpu fan?
我淆淆地所以放長返將佢索係個機頂

其實都執得幾整齊. 請問個箱後面有冇包埋個風扇調速器?
COCOD 發表於 2012-5-18 11:21

有~左邊尾2個個expansion slot就係~比左零件你自己裝上去
不過感覺麻麻, 電源個插本來用熱溶膠黐住塊板不過d膠已經甩左

回復 1# hazymind

娃呢 NICE !!

其實已經好好
基本上完全唔阻對流
不過DVD-RW果條SATA線會唔會係太彎??同HDD SATA線好似有D阻住前風扇D風
不過搵倒條骨頭,24PINS線不如收入D更靚仔XD

D線收得幾好:)

多謝樓上咁多位ching

頭先再執左執:
1. hdd放返正
2. usb 3.0 sip返係24pin同背板之間

cpu fan個度冇郁到, 因為嘗試將條線圍住個fan一圈時
拉緊就會掂到扇葉, 放鬆d砌個圓圈又驚佢行行下掂到其他野...

另附上背面圖

第一次砌唔敢屈d線.. 基本上由得佢彎黎彎去算
機背d線"sip"係條24pin同8pin後邊

之前唔記得邊到見到d人話砌機用三個字, 我呢兩日加埋砌左差唔多三個鐘...

最後各位ching有任何意見不妨再指教下小弟

回復 6# au1990

thanks ching

其實d sata線點先叫太彎? 我只係唔會摺同用力屈... 我都好淆底
同埋個個係機頂既sata slot, 我冇dvd-rom

你指個「骨頭」係咪後邊凹入去個位?

而家hdd d sata線會唔會好d?

回復 4# hazymind

唔使客氣
SATA cable 唔好摺/直角90度

睇你注重效能 定 外觀啦
如果效能 就用個個配件/FAN CONTROLLER

如果外觀 就插MB好睇D

其實我只係好奇問
加上我唔知個3把FAN插左去邊
而且我見你呢塊MB有5個FAN插位
但你只插左1個CPU

CPU個條線由佢 最緊要唔好KICK到FAN
如果想CONTROL D FAN 不如加個5.25"/3.5"既FAN CONTROLLER

3個字個D師兄 一係非常熟手 一係冇執線
你係第一次 差唔多架啦