[開箱] 今年最後一個箱, 聯力PC-O5

今年十月個陣見到這個箱已經十分期待
原本仲諗住要等到二月先可以入手.

不過早幾日有朋友打俾我話隻箱代理方面已經到左..
第二日二話不說就走去訂了

換左枱之後, 我再換埋4K TV, 基本上依家只可以放SLIM既機箱..
本身用緊ML07, 但RVZ01同ML07講外在其實真係唔太入流...
所以今次換左這個箱之後我諗應該有一段時間唔會換箱了.

星期六在中央田訂左, 跟住星期一收到電話拎得了
星期一晚走左去拎, 其實同一晚已經砌好了, 只係led 燈條未到, 所以無出post住.

我都唔肯定厘個係唔係正式既包裝, 個盒剩係印住O5, 咩其他野都無印
係則邊有印LIAN LI字樣

開箱

配件, 個箱包裝我唔肯定係唔係正式係因為個箱連說明書都無
上聯力pc-o5個介紹頁又係無說明書

素體側面照, 全強化玻璃側透

lian li logo特寫

側面14CM 扇

正面

背面

開左14CM扇側面的背板

抱歉上機過程我無影到, 但因為無說明書, 行多左好多無謂既路
左拆右拆, 又上返再拆, 結果攪左兩個幾鐘先完成, 原本有說明書的話應該快好多完成

半完成照

講下厘個箱既缺點先, 第一點我朋友在我買之前都提過我
第一, POWER LED 太光, 佢係在機箱內側PSU下方的位置直射玻璃側板
光到我頂唔順直頭唔插POWER LED線. 同埋佢係藍色光既led, 所以同佢官網介紹既紅燈好唔相襯
第二, 貴, 我prefer 1400左右, 結果要19xx
第三, 去到近2k既價錢, 我prefer佢個箱既硬淨程度係好似inwin 901咁solid
(inwin 901依家仲要特價999tim !!!)
但O5佢部份位置唔係堅固實淨, 用力按落去有點郁郁地
第四, 無送L型的電源線或電源延長線, 都2K一個箱, 送多少少配件無所謂吧
我隻PSU係silverstone的SFX-L PSU, 比一般SFX PSU長3cm,
PC-O5個PSU mount可調校位置以放置SFX-L PSU, 但校高左之後電源線就會頂住機頂,
所以要有L型電源線先OK, 雖然依家裝回原本FOR SFX PSU既位置都裝到SFX-L
但如果DISPLAY CARD 8pin 電源插比較高身就有機會頂住PSU的線.
同埋無延長線既話電源線通過左機箱後會短左近半米, 距離插坐比較遠既話有機會唔夠長.

好了, 優點就唔多講了, 睇得上這個箱既師兄都係外貌協會既會員吧
反正要薄身可以裝FULL SIZE 顯卡既市場上只有RVZ01, ML07, 同厘隻.
值唔值ML07 4倍既價錢就睇你對外觀有幾執意了

今日岩岩拎返taobao既remote開關16色LED燈條了
上緊機既圖抱歉一樣都係無提供

只提供我最愛既深紫色同紅色

inwin 901依家仲要特價999
where? 3c?

inwin 901依家仲要特價999
where? 3c?
lingho 發表於 2014-12-24 17:19

https://www.facebook.com/Central ... ?type=1&theater

師兄要買就快手, 唔好睇少EPC既CD-ROM

回覆 4# akitohk

thx
隻聯力好似PS4咁

回覆 5# lingho

上左LED燈我覺得似金魚缸

隔音好唔好?

(Sent from HKEPC iPhone app)

隔音好唔好??

(Sent from HKEPC iPhone app)
hisashix 發表於 2014-12-24 18:15

open air chassis 講隔音? 講隔音一定唔好的了

cpu用貓扇轉速750rpm, 機箱14cm扇鎖速700rpm
PSU 慢速12cm, 41度以下停轉, 顯卡扇65度以下停轉,

尋晚深夜做野個陣好鬼靜, 放隻耳埋去吸風口都無聲
打機唔知, 但打機speaker聲都蓋過晒風扇聲吧

師兄影出黎重正過官網
不過把貓頭鷹吾係好夾

外貌協會員在此