[開箱] ATX底板塞入LianLi pc-a04 (MATX機箱)

因為部server用LianLi pc-b50巨箱拖埋個16位HDD機櫃,
占地巨大,慘遭迫遷, 又唔想換底板重新搞咁多野, 唯有想辦法將ATX底板塞入MATX細箱,

ATX底板塞入LianLi pc-a04 (MATX機箱)的關鍵係飛甩只傳統火牛,
換成呢只DC-ATX牛,
正面

後面

可以見到底板有三個PCI位侵入機箱火牛位,

完成後的機背

G大定制個電源真係唔錯,我都有打算將喬老伯V6配G大電源+水冷

題外話:請問樓主你放緊的"LSI Logic MegaRAID SAS 8344ELP"背後的插位
及前面的插位是否只支援各4個SATA hdd?
另加入卡後是否需要裝驅動程式才支援還是不用裝驅動立即能用?我是WIN7(64Bit)

16 HDD s9m

G大定制個電源真係唔錯,我都有打算將喬老伯V6配G大電源+水冷

題外話:請問樓主你放緊的"LSI Logic M ...
ppoppq123 發表於 2015-2-8 15:54

喬老伯V6係我見過設計最适合用DC-ATX牛的骰仔機箱,
有嘀機箱的火牛在CPU頂,利用火牛散熱,
如果換DC-ATX牛, 就會少冇左個風扇抽走熱氣, 散熱會好差,而V6就唔會咁,
不過買呢只DC-ATX牛時,記得叫G大把後面個輸入插座轉番90度, 唔係個座插埋條線肯定冚唔到面冚。
張卡前後加埋用到8個SATA HDD,
條SAS SFF8470 TO SATA x 4線貴到飛起,淨係線已經貴個價。
唔使驅動程式, 可以開機時響張卡BIOS設定,不過冇MSM咁方便。

CHING好厲害! 但個火牛夠WATT數用?

喬老伯V6係我見過設計最适合用DC-ATX牛的骰仔機箱,
有嘀機箱的火牛在CPU頂,利用火牛散熱,
如果換DC-ATX ...
101monster 發表於 2015-2-8 19:32

最衰香港無得買好似G大嗰類DC-ATX牛,下下要淘係有啲煩但如果無得間都係G大穩陣.
感謝你提供"LSI Logic MegaRAID SAS 8344ELP"的資訊.
我暫時仲係用緊ASM1061擴充卡加一個HDD及DVD-RW,遲下真係有需要再考慮該產品吧.

CHING好厲害! 但個火牛夠WATT數用?
shua2230 發表於 2015-2-9 00:15

g大的牛好足火。

330W足夠用, 部server加埋7只3.5hdd都唔夠200w    ,

之前試過, 只牛推e3-1230v3 + gtx970 , 全開試左幾個鐘輕鬆冇壓力,

最衰香港無得買好似G大嗰類DC-ATX牛,下下要淘係有啲煩但如果無得間都係G大穩陣.
感謝你提供"LSI Logic Me ...
ppoppq123 發表於 2015-2-9 00:47

LSI Logic MegaRAID SAS 8344ELP 太舊, 唔支持超過2tb的hdd,

勁!昇華玩法!

今日又落單買多套DC牛