[開箱] 我又黎喬伯伯C3+新牛銀欣SST-ST70F-PB

臨近新年有換機箱意欲便上淘寶入手C3+測透加少量配套,之後去中田入手新牛牛~
PS-07W巳倍我半年要換換新玩具了,開始拆件

拆岀的HDD架

拆水冷

主板MSI Z97M GAMING(使用至今一年絕對滿意  )

GTX 650 Ti Boost (有意想換等960減到$1200內或望佢出960Ti)

人人減打係我百無禁忌嘅C記HDD

吉箱一個~使用半年機內極少塵,隔塵真一流.

打包~再見

全模組牛,買佢係貪佢扁線+全模組+唔洗$1 1W抵玩.

基本安裝

因板背面及面板並無任何空間走線(最多有3mm位==")巳事先把需要的電源線藏入板背內.

Display前面係兩組sata轉esata機箱擋板卡,2套有4個EASTA位及2個大4pin插位.(淘寶入手)

如果不是扁線不可能這樣走線,不過線材還是很硬如果是定制線會更方便走線.

盡量把線貼邊,左邊巳上一個3.5吋HDD.

機低再加一個SSD

機箱背位

加上火牛

電源線只有24pin線 , 4+4pin線 , 6+2Display線及SATA供電線共4條,方便整理.

側面鋁板近SSD位再加一把8cm風扇入風幫助對流.

側透面板+一點裝飾(巳加隔塵網)

大致完成

HDD加上支架

5個HDD巳搬入外置HDD架,多個HDD熱量自然不少所以前置加一把12cm風扇補助散熱.

加上電源線(淘寶入手)

完成圖

之前巳想把主機盡力縮少,加上我有HDD外置強逼症從我最初開始巳一波三拆,
呢一刻算係做到用最少錢的外置多個HDD方案,當然用SATA擴充卡加5位SATA HDD櫃
比較理想但成本太貴過唔到自己嗰關所以作罷.
說回機箱能安裝全部尺寸MATX底板,可以安裝2個3.5 + 一個2.5hdd.
機箱低有濾網但裝拆麻煩,鋁板比聯力薄及邊位幾戒手一唔小心真係先紅
c3側板可加風扇有助對流及內部配致比之前C2係一大進步
現在開始便是考驗佢放置幾個月後的入塵量及夏天悶熱的溫度是否滿意了,多謝收看

好似以前隻箱好D

原本d hd好地地係機箱裡面
宜家多左舊野,D線仲四圍都係
唔換好過

ching寫的開箱比我用心好多
只鋁箱可以用抵到爛來形容, 相對價錢些少缺陷可以接受,
我屋企原本有4只 lian li 鋁箱 , 其中三只換左屌絲伯u2/u3/c3,
屌絲伯的w系列同u系列做工比c系列好,
三只lian li 前兩日放二手區賣緊,

無辦法,機箱對我黎講算係一件玩具。
一年如唔一兩次款真係會痕死我的說。
當然PS-07w我都唔捨得放,想過噴透明红或透明黄。
而家自我滿足中~期待如出令我心動的便再買黎玩

ching寫的開箱比我用心好多
只鋁箱可以用抵到爛來形容, 相對價錢些少缺陷可以接受,
我屋企原本有4只  ...
101monster 發表於 2015-2-15 10:19

抵到爛呢句真 箱連側透先269人仔+集運$37就送到。
香港買無側透都要$499……喬伯我仲有隻V6做緊2號機。
另外兩部GTR S101+一部玩咗幾年嘅聯力itx箱做遊戲網游補助機。
而家揾緊esata線有冇軟線,如有就換上增加自我滿足度

or you can change to SilverStone's KL06?

https://www.facebook.com/SilverStoneHK/posts/820715731320734

or you can change to SilverStone's KL06?
alanchankw 發表於 2015-2-15 23:08

咪同我之前换出黎嘅PS-07w一樣咁大部。

ching下次不如玩ITX, 再加隻NAS