Corsair Carbide 100R Silent Edition

呢幾個月一直都搵箱想換,要求多多但錢少少。不過最後都算搵倒隻唔錯既100R!
Spec方面包括:i5 750 + GTX 460 + 4XHDD + SSD + 2XODD + Antec TPN550
風扇包括:2 X Wing12 + 1 X Gelid Slim 12 PL + 1 X 212+送12cm扇

因為太遲先決定開箱,所以得好少圖。其餘野可以去官網睇:
http://www.corsair.com/en-us/car ... tion-mid-tower-case

先出放晒野既相。基本上只要唔太阻風道,都唔太想屈D線,所以好似都仲有D亂

先講講優點:
1. 基本上符合需要。
    我有幾樣要求一直都想有:
    a. USB、開機等係機頂。因為機放腳邊,咁就易用好多
    b. 散熱好。下面再講
    c. 防塵好。只要同b唔抵觸,越少網越好!因為屋企超大塵,舊果隻Antec 100清死我....
    d. 下置牛。重心問題,廢事搬果時反機
    e. 免工具。我唔想再同螺絲玩遊戲!((當然display card都係用番螺絲安全))
    f. 唔好太貴!以上條件基本上事旦一隻過千箱都得,不過比唔起錢...
話說原本想用少條紅衫魚揀佢細佬,不過太多風扇位,一定勁入塵!所以最後都係放生左條魚。

2. 散熱都唔錯。
    回番上面b.。散熱能力幾好。
    風扇位有前2((14cm))後1((12cm))。前既可放入同出。前既下面位比我發現可以放薄扇 ((大約有1.6cm空間)),所以加左把Gelid Slim 12 PL,上面就普通Wing12,咁外面就可以用磁石隔塵網((呢個無影相,因為拆面板好煩))
    溫度方面呢,比之前用antec 100高少少,不過full load都可以60度樓下,4隻HDD都係40度樓下,算係咁。
    特別一提,官網寫散熱器最高只可以150mm,但我隻212+就158都裝到,只係會有少少壓到側板隔音線。

3. 防塵幾好。
     底((火牛位))有可拆式隔塵網,面板兩邊有隔塵網((不可拆)),基本上其他位都封得好密((包括好麻煩既光碟機位))。
     唯一最麻煩係PCIE槽果度全部都係開孔設計。我最後用膠片封晒

4. 隔音唔錯。
    隔音綿算幾多,上左右前都有,基本上有位就有((連可拆既光碟機面板都有))。
    不過美中不足係側板既隔音綿得凸出位先有,所以有少少影響。
    而家全扇開到最盡都同之前隻箱開1200 rpm差唔多。((被迫開最盡,話晒都隔音箱,散熱係差D))

5. 免工具加可重用。
    基本上所有野都免工具,除左display card。但PCIE槽既片全部都可以重用。
    最正既免工具係ODD位,只要就咁拉入去就自然鎖緊。要拎番出黎只要按一下再拉就得,超方便!唔洗又蚊又插又對位又轉。
    而HDD位係普通易拉架。

再講講缺點:
1. 無咩執線位。
     雖然側板係凸,但因為有隔音綿再加位置相當中間,所以對執線幫助不大。而且無左中間HDD架,想收埋都唔得。
     特別一提,如果有4隻3.5"HDD,最底果隻條SATA用L頭都要bend到條線勁彎,直既頭全部都會因空間不足用唔到。我最後係SSD放底再向前移解決。

2. 奇異風扇位設計
     岩岩開箱時會有兩把12cm跟,其中一把會係前面既入面位。
     正當我想裝把14cm係同一個位既時候,發現係唔可以裝入面((出面得)),因為會比5.2"架阻住。((呢個都無影相,因為要拆好煩))

3. 奇怪的螺絲
     正如上面講,風扇設計成可以裝入面。不過除左佢送果把,係唔可以用正常方法裝,因為螺絲唔夠長
     睇圖就明。左為佢送,右為Wing12。佢送果把會有個凹位比螺絲頭入,所以就會夠長。
     如果想用普通螺絲係另一邊裝都唔得,因為佢個位係比呢粒特別螺絲用,所以孔徑比較細。而用另一組((孔徑較大,位置較低))會比HDD架頂住==
     最後係用佢送果4條索帶解決!((佢又岩岩好真係送4條,唔知係咪明知會咁呢 ))

4. 先面板後光碟機
     唔知其他海盜箱係咪咁,呢隻要先裝好面板再裝光碟機。雖然光碟機幾易裝,但要重插電線有D煩。
     當然,好處係比較防塵。((呢個再一次無影相,因為要拆真係好煩))

係咁多先!基本上都唔會補相。再講一次,要拆真係好煩
多謝收看!

平靚正開箱

silent版頂無風扇位

silent版頂無風扇位
SEED 發表於 2015-4-4 20:46

頂同側都無

風扇螺絲應該食住下面就OK,冇需要好似你咁上下都食住

我幫個FD砌都係入手100R 399$抵到震,拎上手又輕(比起我隻350D輕差唔多一陪)
同樣大細,又裝到ATX,不過背板個位好細

風扇螺絲應該食住下面就OK,冇需要好似你咁上下都食住
Jack813 發表於 2015-4-5 00:29

食住下面??買番黎果時佢就係咁裝,我只係跟番。
    如果只壓住一邊((我諗你意思係咁)),一黎會入唔倒去((條螺絲咁長打斜入都唔得)),二黎條螺絲會凸好多出黎。
    PS:粒螺絲直徑細過風扇本身果個孔好多,佢只係用黎同箱既孔鎖緊,""夾住""個風扇,唔係""爆牙""鎖死

我幫個FD砌都係入手100R 399$抵到震,拎上手又輕(比起我隻350D輕差唔多一陪)
同樣大細,又裝到ATX,不過背板個 ...
muaythailam 發表於 2015-4-5 01:17

100R其實真係抵,不過真係好多入塵位
    我比多條魚就當係買佢D鋼水封番
    BTW,其實輕好定重好呢...真係好難分...

本身諗住入330R點知話唔番貨
跟住見呢隻好似幾好都諗住入呢隻

呢幾個月一直都搵箱想換,要求多多但錢少少。不過最後都算搵倒隻唔錯既100R!
Spec方面包括:i5 750 + GTX  ...
au1990 發表於 2015-4-4 18:28

支持樓主開箱同講左呢個箱的缺點!
個人最接受唔到係樓主所講風扇螺絲個PART, 居然用唔到普通螺絲,
雖然明白呢款係平價機箱(相對CORSAIR其他箱),但安裝風扇咁基本GE野都唔應該設計成咁