用rvz01等itx箱玩980/980ti非公是否等同自殺?

如題 其實rvz01顯卡散熱o唔ok?
定係一定要玩公版或低階

加兩把薄12cm吹入去都仲可以

一係就公版渦輪式

但RVZ02就真係除左公版我唔知可以點.......

回覆 2# akitohk

我反而怕佢點抽出熱氣
得兩個位可裝fan抽入
如果裝厚少少既卡連果兩個抽入fan都怕裝唔到
15/16唔知買唔買好 因為真係好需要超簿又裝到長卡既case

btw RVZ02賣左街啦?

回覆  akitohk

我反而怕佢點抽出熱氣
得兩個位可裝fan抽入
如果裝厚少少既卡連果兩個抽入fan都怕裝唔到:d ...

btw RVZ02賣左街啦?
Osiris_Marx 發表於 2015-5-14 05:38

未, 但仲細粒過01渦, 我勸你唔好捻

RVZ01 渦輪嘅話980應該冇嘢, 如果又要下吹又要超, 冇返mATX就算數啦...

未, 但仲細粒過01渦, 我勸你唔好捻

RVZ01 渦輪嘅話980應該冇嘢, 如果又要下吹又要超, 冇返mATX就算數啦. ...
fanchiuho 發表於 2015-5-14 21:17

我都冇諗02了
外型真係
但係rvz01用渦輪好過非公?
我見佢顯卡位都有2個12cm入風
定係因為冇抽出所以唔得?

呢款烏鴉好欺負人,試過,裝750ti ,960,970,980,得兩張裝得落,有兩張俾電源制頂位

如果你有興趣我可以幫你測下980係烏鴉仔既溫度

呢款烏鴉好欺負人,試過,裝750ti ,960,970,980,得兩張裝得落,有兩張俾電源制頂位
tompkyou 發表於 2015-5-14 21:46

拆左電源延長線的鑼絲,拉佢出機箱咁就唔頂了
以前用烏鴉仔個陣玩780研究過,但因為積熱攪到asus 780dcu兩把扇一打機就全速超嘈

回覆  akitohk

我反而怕佢點抽出熱氣
得兩個位可裝fan抽入
如果裝厚少少既卡連果兩個抽入fan都怕裝唔到:d ...
Osiris_Marx 發表於 2015-5-14 05:38

正壓,機頂有好多洞洞會因為正壓迫走d熱氣
正常2slot既卡應該都無問題裝到薄扇,不過原裝個兩把薄扇無風的,至slim12個d先比較ok

我都冇諗02了
外型真係
但係rvz01用渦輪好過非公?
我見佢顯卡位都有2個12cm入風
定係因為冇抽出 ...
Osiris_Marx 發表於 2015-5-14 21:28

我就咁睇圖同Spec覺得個問題唔喺風扇位, 喺安裝同風道
渦輪扇比下吹式嘅好處喺一出一入有自己嘅風道, 所以空間窄都唔會熱
相反下吹式, 如果你上Linus tech tips 睇下佢測試blower style 散熱器嘅卡, 就知道唔夠生風會出事, 加上烏鴉Z裝顯卡位唔多, 高身非公卡+雙12cm扇fit到喺情, fit唔到喺理

咁計落其實你要買靚12cm扇+非公卡成本已經高幾百近千, 冇理由冒險