[開箱] 再淘平機箱系列 #2: 水立方 MATX/ITX MB + ATX 牛 雙空間 65 RMB

又是舊機翻新,冇咩budget,香港買個呢啲機箱貴,所以淘:

點解買呢款冷門野,無他的,只是喜歡它的外型

先看相,用後感後補(#2)

outside packing.jpg

inside packing.jpg

real body.jpg

before mb.jpg

before mb2.jpg

side board.jpg

colour led.jpg

用後感:

如果佢有白色就更好,但賣家話未有新產喎
size 比一般matx機箱大,但散熱不錯
浪費了不少空間,只需稍作改動,可以放更多hdd或ssd
24pin 電源線穿不過線洞,要靠8cm風扇位先穿得過
做工比想像中好,只是薄了些(但考慮到價錢,就不會有問題),螺絲也不至於滑牙

價錢: 65 rmb 包郵(國內)+ 20 rmb (風扇 x2)

另有usb 3.0 版 +5 rmb

copy from seller:
品牌型号:MINI水立方
机箱类型:MINI机箱

机箱尺寸:310MM(长)225MM(宽)285MM(高)
重量:2.6kg
机箱材质:优质SECC钢板、ABS工程塑料
适用主板:标准ATX、Micro-ATX
内部处理:全黑化处理、电源上置(标准ATX)         3.5硬盘仓位:1个
2.5硬盘仓位:1个
PCI插槽 :4个 (支持270mm长显卡)
接口 :USB 2.0 x1,USB3.0可选配
音频麦克风 x 1 耳机 x 1
散热系统 :前面板可能12公分风扇1个, 后置8CM风扇2个(选配)侧板可装12CM风扇1个(选配)
机箱特色 :标准ATX电源、支持长显卡270MM以内、支持背部走线、独有硬盘散热系统、仿生学设计鲨鱼腮散热孔

想買,算唔算係最細既MATX 箱

support 好似c字牌某個機箱xd
啲led好靚

方機箱呢一類型唔錯, 牛同底板隔開, 最怕隻牛係正底板上面果D.
另請問運費貴唔貴, 是否用集運?

想買,算唔算係最細既MATX 箱
sck 發表於 2015-7-24 12:35

這是雙空間 - 主板和牛分開了,所以一定唔是最細,你要再找找看

個箱好多地方都浪費咗!!!!!!!

support 好似c字牌某個機箱xd
啲led好靚
willleong30 發表於 2015-7-24 12:59

之前都唔覺,你咁講又有啲似喎

方機箱呢一類型唔錯, 牛同底板隔開, 最怕隻牛係正底板上面果D.
另請問運費貴唔貴, 是否用集運? ...
mikaboy 發表於 2015-7-24 13:07

其實我每個月都最少淘一次(一般都over 十幾張單),每次都百多元人仔運費,所以有機箱和冇機箱價錢都是差不多

個箱好多地方都浪費咗!!!!!!!
inone2 發表於 2015-7-24 17:09

是呀,火牛果邊其實可以放多幾隻 hdd