舊機箱加SSD問題

我機箱是4年前款 M-ATX的一款
只得兩個位
5.25位裝了CD Rom, 3.5就裝了harddisk
其實如果我想加個SSD行windows
是否一定要拆個CDRom放棄佢,然後用特別支架裝SSD入去CDrom位?
其實我可否保留CDrom,求其搵個箱邊位用雙面膠紙痴個SSD上去?咁其實穩唔穩定呢?還是要換大機箱?
有無人咁做呢請問ching高手們,謝謝。

(Sent from HKEPC iPad app)

揾個位"痴"住佢唔跌咪得lor, 內裡又無轉動裝置,唔駛想咁多

其實裝SSD唔洗話特別搵個位固定佢...求其插住線由佢"吊吊FING"都得...

裝SSD冇位放係箱邊是但搵個位痴起佢都得啦
隻SSD又唔似HDD咁冇野會郁 唔洗搵個位固定佢

求其搵到一個鏍絲窿, 收一口鏍絲碼住佢就 ok.
不過小心個殼唔好 short  到野..

求其擺嚮背面放線果D位就得
唔似傳統硬碟, 唔會有高速既機械轉動, 所以就算點擺都唔會有影嚮

CD RACK ......有兩個孔對到SSD 側面 鎖孔
下面會無野support, SSD 都唔震, 驚就係下面加D bubble 紙...

其實主要是確保 SATA / PWR cable 插實....

如果樓主卡槽仲有位的話,
呢樣野可以幫到你

Hot-ORICO-PCI-25-1S-2-5-inch-SATA-HDD-SSD-Hard-Drive-Rack-Mount-Bracket.jpg

如果樓主卡槽仲有位的話,
呢樣野可以幫到你
TKEN0405 發表於 2015-8-17 13:10

師兄, 呢個正喎, 邊度有得買

回覆 8# TKEN0405

哎呀, 真係正呀, 邊度有得賣?