[開箱] Fractal Design Node 304 ITX CASE

一直都想搵防塵ITX CASE
但香港選擇真係唔多
中價都係入呢隻

開箱喇

機尾預裝140MM FAN,有2個PCI SLOT位, 有風扇控速器,不過我唔用

近顯卡入風位預設隔塵網

有3個HDD架,每個架可以裝2隻2.5吋或3.5吋硬碟機
成個箱可裝6隻硬碟機
[img?oh=c7c048d90052d9a7eda91ec4d29d9db6&oe=56A935A5&__gda__=1452991706_d11055cbddfe9eec9098faa3e0bf8a9e][/img]

火牛出風位

線材當然唔小得前罝USB3.0,HDD & PWR LED,AUDIO,PWR SW,但冇RESET SW
因此機箱火牛係前置,另有火牛延長線接駁喺機尾電源插度

拆開面蓋見到預裝2個92MM FAN,另設有易拆式隔塵網方便清洗

機箱配件,有銅柱及HDD螺絲
機箱銅柱要自己裝

已拆出HDD架

拆左HDD後既內籠

開始上機囉
提示:建議裝火牛先裝MB,唔係既話火牛好難裝到入機箱
裝MB之前先插晒D線,RAM先,唔係俾隻牛頂住

裝牛, 估唔到Fractal Design都幾貼心識得喺裝火牛螺絲位開個燶位方便上螺絲

完成左大半,最後上HDD架
遲D再加HDD先用多架
注意:如果裝長度超過260MM VGA卡就要拆走最底個HDD架

開機

黑白配搭,多謝收看

正Case。 好彩重有你撐住個市

多謝c兄開箱,我都睇中呢個機箱好耐但就煩緊配套問題
如配合HR-02使用係裝到但加風扇後基本上係同接上的hdd線貼住所以一直擔心緊換箱會奶野

D 隔廘全部要開機箱先可以洗?

重有你張枱幾深? 可以放上枱: Case dimensions (W x H x D): 250 x 210 x 374 mm, 好正

多謝c兄開箱,我都睇中呢個機箱好耐但就煩緊配套問題
如配合HR-02使用係裝到但加風扇後基本上係同接 ...
ppoppq123 發表於 18-9-2015 07:51

用薄扇應該問題唔大

D 隔廘全部要開機箱先可以洗?

重有你張枱幾深? 可以放上枱: Case dimensions (W x H x D): 250 x 210 x 37 ...
tatkop 發表於 18-9-2015 09:42

前置隔塵網剩係開面蓋就可以拆出黎洗
張枱我喺而家傢俬買,可以去以下網址參考
http://www.ikea.com/hk/zh/catalog/products/S09932182/

不如咁,等C兄你下次換箱到時你用合理價平讓呢個箱比我等我試裝

不如咁,等C兄你下次換箱到時你用合理價平讓呢個箱比我等我試裝
ppoppq123 發表於 18-9-2015 21:39

除非有新ITX箱有側透+裝到120MM冷排+防塵+裝到4隻硬碟機
否則暫時應該唔會換

除非有新ITX箱有側透+裝到120MM冷排+防塵+裝到4隻硬碟機
否則暫時應該唔會換 ...
AL131 發表於 2015-9-18 21:42

你又換箱....

你又換箱....
alan2200 發表於 18-9-2015 21:48

想換好耐,唔想買番250D咪買呢隻囉
2015年下半年都換左3個機箱