最後決定: Mastercase pro 5 定 Thermaltake F51?

之前都有考慮過450D/R5/H440, 不過既然我張枱可以放到54cm左右高既機箱, 就一於用盡佢。呢個高度既機箱正好Mastercase pro 5 同 Thermaltake F51

大家點睇?

Mastercase Pro 5
:
流線型外表
HDD/ODD位極之靈活
背面走線位闊, 有魔術貼
:
雖然高度係53cm左右, 但其實拆開上蓋後, 只係頂部風扇既位突出來, 其餘周圍得50cm左度高
火牛與底板中間隔左層鐵片, 雖然話可以避免牛既熱力向上升, 但其實間接又減少左一D空間

Thermamltake F51
:
有靜音設置
有得較風扇風速
背面可裝兩個2.5"/3.5"
PCI SLOT有8條, 亦可容納高至E-ATX既版, 升級潛力高
前面可裝20cm風扇
頂部散熱可隨心所慾, 裝上420mm冷排都可以, 只玩風冷亦可裝上兩個20cm風扇
:
HDD/ODD靈活性亦高, 但要鏍絲,HDD位不能裝於ODD
背面走線位較窄, 亦冇魔術貼

cm pro 5 我用緊..
簡易執線安裝..
樣靚仔少少

其他睇你自己喜好..

我會揀 Thermaltake  V51

CM吸塵網面我諗2年就玩完

cm pro 5 我用緊..
簡易執線安裝..
樣靚仔少少

其他睇你自己喜好..
gab 發表於 2015-9-24 20:50

冇錯冇錯, 呢兩個就係Pro 5最大既優點

我會揀 Thermaltake  V51
g1jockey 發表於 2015-9-24 21:18

好似都好吸引
不過54mm高太margin了
之前次次都係用姑媽既吸塵面機箱, 今次想試下玩靜音機箱, 未玩過
而且因為行兩張display card, 上面果張既風扇會轉得好快, 靜音都好重要吓~

而且V51 $799, F51 $980, 價錢上反映左F51係做多左D野

CM吸塵網面我諗2年就玩完
EVIS 發表於 2015-9-25 00:38

我總共玩左成6年呢D網面, 係時候轉下口味
V51都係網面~~

回覆 6# 邪惡的化身

靜音機箱唔會靜得好多,同埋隔靜效果亦唔明顯,因為呢度係香港。
(前CM Silencio 550用家)

剛敗了F51

回覆 9# 邪惡的化身

開箱