3X 歲人砌機初體驗 (記錄) (06/10/2015 Update)

小弟出呢個帖, 主要係想分享同記錄下第一次砌機既經驗

先講一講背景, 小弟第一次接觸電腦為486 DOS年代, 是舅父幫我砌機, 當年最常聽到就是”撞野”, 所以小弟一直沒有自行砌機, 自10年前起轉投MAC陣營, 貪其iMac系列一體化, 售後服務及保養亦高水平(自己親身試過壞Mon,壞Display卡更換一蚊都唔駛”apple care”)

但自今年6月搬屋後, 家中已無位容納27”iMac加32”電視駁PS4等等(2011年後iMac只可經Thunderbolt作輸入), 所以唯有將iMac放售轉回PC

老實說, 在用過Apple產品後再看看PC廠機(Desktop/AIO), 完全像精品比玩具, 所以把心一橫, 索性以人生第一次砌機來考慮, 上網搜查資料

*本帖所有組合皆為個人喜好,與CP/效能無關,請閣師兄高抬貴手,謝謝*

一切由這個 CPU Cooler開始:

Cooler Master V8 GTS

0012131_0 (1).jpg

初初見到這個CPU Cooler真的很吸引,由名字看應該是以跑車引擎為設計概念吧

“以這個作為電腦”引擎”,以跑車為概念來砌電腦吧”,這是我當時的想法

於是立刻上網搜查機箱資訊, 最後被我找到:

ASUS Vento 3600

記得這機箱我當年在黃金見過, 法拉利紅加流線形的龐大身驅, 與肌肉感十足的V8 GTS不是絕配嗎?可惜機箱已停產多年, 我在網上苦苦追尋, 只找到一些狀況不太好的二手機箱, 最後終於在台灣找到一個全新品

正當我想出手之際, 卻發現一件事, Vento 3600的側板沒有窗口!?
因為Vento 3600側板有弧度又係膠殼, 又有個開關齒輪, 實在無信心可以自己開個窗口, 唯有放棄

之後又睇過Silverstone rv01 bw/Cooler Master Master Case 5/NZXT Phantom系列,不過都唔太岩心水, 之後決定放棄跑車為概念, 轉為以精品為概念

先後有睇岩IN WIN既幾款機箱, 805 904 D-Frame S-Frame, 其中805無論價錢同外形大小都好滿意, 不過以上機箱全部都擺唔落V8 GTS!?正想放棄之際, 終於找到呢款比較”特別”既機箱:

Corsair Vengeance C70 - Military Green

點知呢款機箱香港已斷貸, 只有黑色款, 唔死心打去問代理點知結果一樣(美國總公司明明未Discontinue點解代理唔肯幫手訂?咁做咩代理?)
唯有上ebay搵, 搵到一間送香港同代理價差唔多就扑鎚

係等機箱飄洋過海既期間, 一於攪掂其他野先:

主機板:        ASUS MAXIMUS VIII HERO
CPU:                Intel i7-6700K

因為剛剛好出新CPU及晶片, 所以一次到頂(希望可用3-5年)

RAM:        AVEXIR - Core Series DDR4-2666 8GB x 4

香港無代理, 本來打算係日本買 DDR4-3000, 不過轉個頭就賣晒, 唯有淘寶, 得 DDR4-2666重要貴過日本買 DDR4-3000

CPU Cooler:        Cooler Master V8 GTS

主角, 不過比想像中大隻好多

HDD:        Western Digital Re 4.0TB 3.5" SATA-III Enterprise HDD

作Backup資料用

SSD:                Crucial MX200 500GB SSD x 2

主要Hard Disk

PSU:                Cooler Master V1000 - Fully Modular 1000W 80 PLUS Gold PSU

本來想買 IN WIN Commander II 1200W, 貪佢軍裝外型可襯返機箱, 不過又一次版已絕
1200 W.jpg

上板!

無睇個CPU蓋寫咩, 拎走左先裝CPU, 希望無事......

驚個裝完Cooler插唔到Ram (後來發現之後先插都無問題)

超級巨型, 真係好震撼, 唔打得都睇得

由美國坐飛機來港既 C70卒之到左

點之一開箱側板竟然撞凹左!?

為免麻煩, 唯有向代理訂塊側板盛惠$250

(29/09/2015 Update)

Wireless Adapter:        ASUS PCE-AC68

拉唔到線入房, 唯有用Wi-Fi, 出乎意料天線底座係磁石, 可吸係機箱

Case Fan:                Thermaltake Riing 120mm RED LED

買左5個, 頂2個前面板2個, 3.5”架1個, 藍色應該會出的, 不過襯返其他野就買左紅色

見前面板有3個5.25”位無用, 所以打算用一兩個風扇控制/溫度計來做裝飾

red_fighter_pilot_toggle_computer_PC_power_reset_switch_momentary2.jpg

spst_toggle_pc_computer_install_guide_power_reset_red_fighter_pilot_mnpctech1.jpg

係MNPCTECH買左5個拍制, 本來打算用來開關風扇, 不過依家覺得太over, 師兄有興趣可PM, 原價出讓

Fan Controller:        Lamptron FC9

整體都好滿意, 唯有二個缺點, 一係推桿既阻力唔夠, 用起上來手感唔好, 二係推桿係用膠做, 而且四個制都有少少斜唔係平行一直線(可能係個別做功問題)

Thermometer:                Lamptron FC10

呢隻Fan Controller/ Thermometer 一見到就好鍾意, 個類似真空管既跳字好有Steampunk Feel, 尤其係特別版另包含5塊唔同finishing既面板, 可惜特別版已絕版, 普通版ebay同台灣尚有少量出沒, 我呢隻係台灣運來

不過同個機箱唔係好襯加上一定要用遙控, 最後都無用到, 留為收藏品

Thermometer:                Areocool Modern-V

成個外形同螢幕都好襯個機箱, 大螢幕不過唔係touch screen, 襟制重會有”Bee”聲, 成件事好70-80年代既”高科技” Feel, 岩晒我地呢的老餅, 不過又係絕版野, 最後俾我係德國Amazon搵到, 不過運費重貴過件貨……

“懷舊野”岩晒老餅

跟住到最重要既顯示卡, 品牌多如天上繁星, 對第一次砌機既我來講, 真係有選擇困難症, 需然我主要玩PS4, 不過都希望有咩game想玩就玩到,唔駛驚唔夠”勁”

*再次重申,所有選擇組合皆為個人喜好,與CP/效能無關,請各師兄高抬貴手,謝謝*

個人傾向ATI Radeon (因為Apple關係, 最高階Mac Pro都係用ATI, 我知Firepro同Radeon有分別, 不過外國亦有人指出只主要係drivers有分別)

我首選係 ASUS MATRIX HD 5870 P

我好鐘意佢個渦輪排氣外型同ROG個LED

ASUS HD5870 Eyefinity 6

外型好靚仔不過無燈

ROG個LED真係好醒目

不過以上兩款得返的唔知鬼唔鬼既二手, 點買得落手?

轉移目標睇下ASUS ROG有咩選擇

ASUS ROG MATRIX-R9280X-P-3GD5

外型唔靚仔不過有燈

ASUS ROG MATRIX-R9290X-P-4GD5

外型還可以不過燈款轉左, 個人覺得唔好睇

大路既NVIDIA GeForce GTX 980 ti/980/970好多人推介, 不過我淨係鍾意公版既渦輪設計同LED燈

諗住平平地買張GTX 970公版, 噴成紅色轉紅燈(N粉唔好鬧我, 純粹想襯返隻V8 GTS, 得罪晒有怪莫怪), 點知得Leadtek有出公版, 淘寶去到成4叉野, 點玩得落手, 980/980 ti又太貴, 買左都唔會亂拆無左保

攪到最後變左買無任何口碑backup既新野, ATI Radeon Fury X, 不過亦係惡夢既開始……

話說呢張Fury X唔知係太好賣定產量太少, 一直全球缺貨(炒價例外), 有日係英國Amazon見到ASUS Fury X竟然做特價!? 計埋運費同香港差唔多價錢, 不過要兩星期後先ship, 諗住是但啦香港都唔知幾時有貨就落左單

點知有過兩日落黃金買mouse, 見到Sapphire Fury X有貨, 一時衝動就即刻俾錢走人, 返到屋企諗住上Amazon cut單啦, 點知佢竟然ship左!? 又話兩個星期先ship既!? 雖然Amazon可以Return同Full Refund, 不過無理由駛成千蚊運費請張Display Card遊飛機河……

咁唯有係其他地方cut budget啦……

Sapphire唔知攪乜, 自己貼左兩張貼紙係面同底版, 慌死人唔知係佢生產咁, 攪到我要用風筒吹一輪

ASUS卡因心情低落無影相

Monitor:                ASUS MX27AQ

唉, 原本諗住買LG 34UC97

不過買Display Card嚴重超支, 唯有諗曲mon同21:9重未普及, PS4都唔支援21:9等理由安慰自己

之後睇中ASUS MG279Q, 貪佢有144HZ同FreeSync, 不過去買既時候老婆話隻ASUS MX27AQ靚仔的, 咁心諗反正都買唔到首選, 咪就下老婆囉, 結果就買左MX27AQ

144HZ加FreeSync, 應該岩用A卡打機既師兄

無框設計又真係幾靚仔既

用一粒有扣螺絲鎖死, 螺絲批都慳返

Keyboard:        Minebea Cool Leaf 2

睇樣都知唔好襟, 不過都係好犯賤咁係日本Amazon買左返來, 打算唔好用就當收藏 (結果真係唔好用)

同時亦訂左Filco工房既仿朱紅漆青軸鍵盤做後備, 不過未到貨

著燈後的確好靚, 可惜好睇唔好駛

都考慮過綠釉, 不過太高調

仿朱紅漆低調暗紅色

Mouse:                Razer Ouroboros

一個字: 型, 英, 帥, 靚, 正

最欣賞個叉座, 擺隻Mouse上去成件藝術品咁

開頭以為藍色係個蓋, 好彩無整爛

上機!

空間好侷促……估唔到個水冷咁阻訂

背面立立亂, 已經分唔到邊條線打邊條線

開機!

好彩無駁錯, 無整壞, 無燒野, 安全著到機

滿江紅

最後換埋塊全透明窗(代理訂個塊側板重未到)

總結:

今次係我有生以來第一次砌機, 不過比想像中簡單, 好多野說明書都有寫清楚(如果你有睇的話), 上網亦可以揾到好多資料參考, 加上有一定經濟能力(唔怕未開機就整壞的野), 個人都大膽的死就死啦

最後要多謝咁多位師兄既支持

支持開箱

典型HKEPC 文書機

AVEXIR ram,之前有得上官網落訂買,直接送香港都得,不過要等佢報價,仲可以自定晒所有hs同led,平過淘寶,我仲有套"親" msi xpower既ddr3係到

未寫好的圖就UP 晒

支持開箱 .....

正野 ...... ur C70

好睇...
加油繼續

恭喜CHING入坑
將來只會繼續買更多「玩具」

支持3X 歲人第一次砌機