最近入手define R5,雖然貴,但佢係我人生之中換得最好既機箱

因為之前電腦壞左索性成部換晒佢
我有個習慣,搵機箱一定要搵有光碟機位既,雖然唔會用,但由小學開始對住呢種風格既機箱
仲要好易拆隔塵網,加上要靜
本身想揀corsair 400c,全部都好完美,係冇光碟機位
雲雲箱海之中尋找到意中箱

I7+970,應該呢5年都唔洗點換機

黑色正面雪櫃,型到震

門仲可以左開同右開,型

易拆隨塵網,爽

同400C最大分別係,佢係前面拆底隔塵網!,太方便

機背放SSD,唔洗再放係3,5吋位

3.5吋位同之前D機箱唔同,膠粒仲可以防震

呢個就係我既放電腦位置,簡直係蝸居,而佢既大細岩岩好,除左好靜,同埋外型好掂

開箱 post 都好多, 不如講下 poor side. ( Define S 用戶)

- LED Power / HDD 都係藍色, 同一個位出。
- Card slot, HDD slot 白色。
- 前 3 扇 14cm 肩並肩, 冇空位, 有共振問題。

另類強逼症
恭喜入手手頭好

不過粒U都幾熱情, 夏天前計劃一下換埋個Cooler

之前買左Define R5 我都係咁話
但係真係好重 放係地下想清塵個陣
搬都好辛苦
另外唔係幾鐘意佢唔係全黑(Blackout 版無出)
想搵人同我換PCI擋板hdd sdd架整做全黑色都搵唔到人

另類強逼症
恭喜入手手頭好

不過粒U都幾熱情, 夏天前計劃一下換埋個Cooler ...
Euterpe 發表於 2016-4-3 12:34

風扇D野唔在行,師兄有冇D心水500蚊內搞得掂?本身唔超頻

之前買左Define R5 我都係咁話
但係真係好重 放係地下想清塵個陣
搬都好辛苦
另外唔係幾鐘意佢唔係全黑(Bla ...
b2st_backup 發表於 2016-4-3 13:32

我將佢搬返屋企隻手已經唔係自己,再由廳砌完搬入房,過左幾日到手瓜而家仲酸緊

開箱 post 都好多, 不如講下 poor side.  ( Define S 用戶)

- LED Power / HDD 都係藍色, 同一個位出 ...
GbE 發表於 2016-4-3 00:32

R5缺點個人覺得:

• 頂部遮塵片太難整出黎
  • USB位置係上方,要買USB遮塵窒擋一擋
  • 重,非常重,由SSP搬返屋企,到而家隻手仲酸緊
  • 5.25吋位唔係無螺絲設計,差評
  • 機箱內可以安裝風扇位太小
  • 如果有LED風扇,個人覺得會好D(但原裝風扇好靜,我好鍾意)
  • 其實入面空間太多,成部機其實可以整返細佢出多個model,但佢冇咁做

8.跟機個D風扇弱到好似無風咁,又要洗一筆換晒佢

8.跟機個D風扇弱到好似無風咁,又要洗一筆換晒佢
kenleung369 發表於 2016-4-3 20:13

俾你講一講,岩岩睇返D風扇,前面個個唔轉.......
唔知係省電Mode定風扇壞左

哩隻算好,不過好多位都要自己改改佢