[開箱] 我的Downgrade日記 - Lian Li PC-7H Window 新瓶舊酒

之前的CM ATCS 840, 老婆投訴太大部. (EATX + DUAL PSU)
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1303476

賣掉舊機箱, 總要安置舊硬件 (8年老爺, 打算再戰幾年)
CPU: Q9400
MB: P5E64WS Evolution
RAM: Corsair XMS 2000 4GB x 4
SSD: Corsair Force 128GB
HDD: Seagate 1TB
VGA: Palit GTX275
PSU: Antec HCP 1300
Cooler: Antec H2O 920
Card: PCI-E USB 3.0

開箱就算了, Google圖片海量

上機

一次點亮

閂蓋, 完成

Pros:
黑內籠, 有助隱藏走線
前USB有蓋
8 PCI 槽

Cons:
固定HDD, SSD設計簡直係失敗中既失敗, 用膠腳卡荀無幾年一定干硬化
鋁板好薄
背板空間不多, 加上側板薄, 線太粗會頂突側板, 完美主義者無法接受

側板薄到頂突
之前好多 HDD, 現在死哂定搬咗去第二度?

側板薄到頂突
之前好多 HDD, 現在死哂定搬咗去第二度?
GbE 發表於 2016-4-21 01:14

係, 我過兩日影張相.

HDD入哂NAS, 依家Desktop入面放HDD根本都無用
D細容量都送哂俾人做BT碟
SAS 15K, Raptor 10K, RAID咭 賣哂轉1隻SSD夠玩, 再唔係之後加張PCI-E NVMe SSD

呢個機箱一出我就買左冇側透版,貪佢前置2把14cm散熱扇
除左鎖機箱果四片膠圈硬化之外,其他膠腳都冇問題
背板空間的確太細,多線走背板的話會頂起側板
因為鋁板薄,多硬碟運作會引起共振
換硬碟唔方便要拆曬兩塊側板,除非你買原裝背板
冇側透版有個不知所謂的散熱扇位要自己封左去
最失敗的設計係前置散熱扇的固定螺絲會頂起隔塵網,隔塵網上下方頂起左勁入塵

喪權辱國定有錢身痕我睇唔透
但Lian Li PC-7H個間隔麻麻...
所以我揀左A75X

望落去成件事完全唔覺得係Q9400

要唔駛拆兩邊側板換硬碟的方法...

另外, 有無同PC-7H差唔多大小, 又有以下設計的選擇?
1. 所有入風位有易拆網面
2. 前2x12cm或以上風扇
3. ATX板
4. 前方1 x 5.25吋位

上官網睇覺得幾好,,,
如果好似樓主咁講,,又要諗下其他型號了。