[開箱] 聯力 PC-V33WX

對上一部電腦買o左都有 10 年,一直以o黎個機箱 (2TheMax OEM 永陽 YY-5604) 都有個麻煩:

無錯,就係個架唔夠深突o左出o黎,試過好多次唔夠位著住機郁親個機箱嚇餐死。

得 45cm (~18")

望過好多 ATX 版機箱,夠淺o既機箱好多時太高,高度o岩o岩好o既永遠都突哂出o黎。

前兩三年聯力出o左隻 PC-V358,以四方體姿態登場,當時望過好似都幾好,可惜,
係 M.ATX……

咁多 Extension Card M.ATX 邊夠插呀大佬!!!

結果上年聯力針對 ATX 版出o左隻 PC-V33,就係今次內文o既主角。

上個禮拜託 A Sir 幫手訂,初初佢話預六月頭有,結果一個禮拜就到貨。
A Sir 話咁o岩駿傲今水船有訂 PC-V33WX 先咁快。

個紙箱係大個同阻碇,但完全冇負擔,單手拎起都得。

就係咁,坐巴士放上膝頭都返倒屋企。

冇以前見開o既彩色紙箱,只有一個平實o既瓦通紙箱。

打開箱,膠袋內完好無缺o既 PC-V33WX 以發泡膠包妥。

四四方方o既外型。

一路睇偵探的偵探一路o係舊箱搬o野走

裝好機已經夜深。

透出o黎o既係塊版o既 Ambient LED。

上層。

下層,跟牛 SATA Cable 間距太過長,好在買多o左一條 Silverstone 1 開 4 SATA Power Cable。

由於四個 HDD 位已放滿,唯一一隻 SSD 用翻以前個 2.5' to 3.5' tray 加 Blu-Tack 固定o係前面版背後。

讚:
大部份地方手工唔錯(下面彈o既地方除外),修邊好滑唔會整親手
輕,真係好輕
上下分層短身機箱唔使再突出去

彈:
唯一一度有少少手工問題:火牛位原廠預先安裝o既墊有少少高低,結果第一次上鏍絲時冇壓低隻牛整蝕o左個箱少少
硬碟 Tray 四粒鏍絲上得太過實,扭o左好耐先鬆倒差o的想用士巴拿鉗實扭開
硬碟 Tray 最低o個層太低,用 SATA L 頭條線驚佢遲早會斷
電源 LED 燈細粒到差唔多見唔倒

要跟進事項:
右邊側版考慮緊使唔使搵卡紙封死
要睇o下硬碟得被動式散熱下會唔會過熱,le 度我反而欣賞 PC-V358 上下兩層各有兩把風扇吹住o既設計

後記:
諗翻起 le 部機o的件應該都橫跨 over 10 年o既o野

16 年 5 月
另一條 Silverstone 1 開 4 SATA Power Cable (四年前買同四年後買一樣價 )
Lian-li PC-V33WX

16 年 4 月
Intel Core i5-6600
Gigabyte GA-H170-D3HP
Kingston DDR4-2133 8GB x 2
Gelid Tranquillo Rev. 3

16 年 3 月
Gigabyte GV-N950D5-2GD

16 年 2 月
WD WD4000FYYZ 4TB

~14 年
Crucial MX100 128GB
Orico PRU-4P USB3.0 Card

~13 年
Intel Gigabit CT LAN
WD WD10EZEX 1TB x 2

~12 年
Silverstone 1 開 4 SATA Power Cable
Corsair AX650 650W
Mygica X8558

~09 年
RMA Seagate 7200.10 250GB

~06 年或更早
舊箱拆落o黎 Enermax 12cm 風扇 x 2
再前一部機遺留落o黎o既 Sapphire Theatrix(已經唔記得係 550 定 650)

多謝收看

多謝分享,比josbo W2多2個Harddisk位都好少少
Thermaltake Core X9 迷你好多版
呢個lianli箱算係多風扇位了

回覆 2# hkjake

但係係w2 兩倍價錢....
(我尋日去ssp問過都係話無得訂w2...)

回覆 3# alvin0604

咁唯有上淘記啦,上次去X刀問都係好耐之前既事啦

一隻聯力箱真係可以用一世

聯力正
但係咁耐都唔出新EATX箱,照顧下EATX用家
CORSAIR又係,隻900D都唔耐,仲唔出新
一個2個係咁出中/細箱

回覆 6# 132003hk

同意,  d8000 出左咁多年都未有新款  

回覆 7# Kin_2012
我鐘意O8S設計,底板同火牛HDD分開2邊裝 ,唔洗咁高同咁特出44方方放台底台面正
隻牛去左後邪唔洗見倒火牛同個大抽線係前邊,視覺上企理左走線又正左
可惜HDD位失敗,冇D666?隻全熱抽插式.裝拆要開側板再拆線好唔方便
散熱方面睇落都唔係好得,如果
佢前面板唔做玻璃,做返3*14/12風扇+全熱抽插HDD ,保留返左邊玻璃側透
然後機頂做返左右2邊都支援360排,加埋可以裝機箱轆
就算要賣貴D我都已經買左

回覆  Kin_2012
我鐘意O8S設計,底板同火牛HDD分開2邊裝 ,唔洗咁高同咁特出44方方放台底台面正
隻牛去左後 ...
132003hk 發表於 2016-5-17 12:22 AM

O8(S) 我都有諗過,但係價錢太驚人,同埋 front panel 都玻璃,一腳伸埋去就死得人多

回覆 8# 132003hk

Ching 岩岩睇你介紹果隻08S真心唔錯,比Corsair540/Josbo W2等等都好,作為一個光污染愛好者,好少見Lianli箱咁多冷排/風扇位,相對其他又裝得多3.5Harddisk,係價值貴左D上淘記都要3000RMB

師兄仲有冇其他箱介紹