新酒舊瓶 – 聯力PC-8FI 外加DIY 透明側板, LED 燈

呢個機箱都買左 5-6年,呢個係Spider Special Edition當年賣 $16xx, 但真係物有所值,用咁耐都仲好好. 見到好多post 新款機箱有全側透玻璃覺得好靚,但呢個機箱condition仲好好都唔捨得換走, 雖然好想玩下水冷但外於當年都無呢d野 所以點都fit 唔落.
換左d 新硬件落去 清潔左 都好滿意,係咁易都滿足到自己玩下一體水,諗諗下 不如自己做個全茶色側透板 睇下得唔得,做完之後效果真係唔錯,係度同各位分享下.

係淘寶搵左呢隻 磁石膠紙:

跟住度好 機箱側版個size 去左新填地街做左塊茶色亞架力膠板 (因為心急上板 唔記得影塊板原相)

跟住係機箱4邊同塊亞架力膠板貼個d 磁石膠紙

禮成!

比d效果大家睇下, 原裝側板

DIY 茶色透明側板:

另外有個post 關於訂製火牛模組線,可以去我另一個post 望下.

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... ;extra=#pid34943557

多謝收看

支持下DIY先

聯力用家當然來支持下

C兄,塊板要幾多錢?

呢招整透側ok wor

回覆 4# kenleung369

$100蚊 連圓角同磨滑邊
$13蚊 磁石膠紙 (淘寶)

Good ..............................

呢招真係正wor
但我想問下啲磁石條夠唔夠力hold實佢? 如果輕輕撞到個機箱會唔會成塊跌出黎?
因為之前我都有試過用磁石貼+隔塵網痴係入風位, 但耐左就會慢慢下降, 最後用左果啲細細粒既強力棚砂磁鐵先hold得穩

正呀, Ching 側板邊度買?

正呀, Ching 側板邊度買?
123nextg 發表於 2016-6-4 23:35

新填地街整