而家啲新機箱用塊鐵封住硬碟位,硬碟會否好快瓜柴?

例如新出隻Fractal Design Define C,望落靚仔慳位,但佢用塊鐵包住火牛及3.5寸硬碟位,風扇吹唔到,啲熱氣又冇得走,長遠會否縮短硬碟壽命?

題外話,點解Fractal Design唔出玻璃側板? Define C新出都係用透明膠板,但要價$6-700,加多幾舊就有玻璃機箱,真係好難支持佢

例如新出隻Fractal Design Define C,望落靚仔慳位,但佢用塊鐵包住火牛及3.5寸硬碟位,風扇吹唔到,啲熱氣 ...
leonhartx 發表於 2016-11-4 16:07

望落 佢底部開哂透氣位
另佢“底倉”主要靠火牛風扇抽風
至於裝唔裝到前置風扇直吹個“底倉”位
就真系無研究

回覆 1# leonhartx

而家果d水冷佈局3.5"隱藏位都還算好
至少前置可以有半把風扇吹到

我比較難以接受2.5"放晌底板背後
cpu底部都幾熱下重要放2.5"去吸熱保溫

題外話,點解Fractal Design唔出玻璃側板? Define C新出都係用透明膠板,但要價$6-700,加多幾舊就有玻璃機 ...
leonhartx 發表於 2016-11-4 16:12

corsair有一車一千但膠側板垃圾設計既CASE

咩料..........
下邊果格變咗做Air Tunnel咁行喎
點樣散唔到熱呀施主.....

回覆  leonhartx

而家果d水冷佈局3.5"隱藏位都還算好
至少前置可以有半把風扇吹到

我比較難以接 ...
Rubi 發表於 2016-11-4 19:01

係囉,我都發現有呢個問題

都唔知邊條友第一個諗出黎哩個設計,個個學哂佢,多個罩唔知有咩用,
如果哩個設計以後成為機箱標準,我會鋸走佢,等佢通風D好過

都唔知邊條友第一個諗出黎哩個設計,個個學哂佢,多個罩唔知有咩用,
如果哩個設計以後成為機箱標準,我會鋸走 ...
林洋2 發表於 2016-11-6 08:24
完全只係為左好睇小小,搞到砌又麻煩,走線又麻煩,通風又麻煩,價錢又貴左