[開箱] 遲來的Phanteks Enthoo Evolv Atx TG 銀色簡單開箱+上機

小弟之前12月24號係淘寶訂左理個機箱, 用淘寶直送, 29號送左理屋企

說明書, 螺絲盒, 綁線繩, hard disk+ssd架有個紙皮盒裝住

雖然機箱前面有送2把140mm風扇, 不過既然裝到3把120mm風扇, 一於落重本裝3把Corsair ML120

由於120mm風扇既螺絲要係入面上, 所以最下面個把風扇要折開個hard disk架先上得曬D螺絲, 都幾麻煩下

前面板同火牛入風位都有塊正正常常既隔塵網 (非磁性隔塵網)

仲有理個機箱特色之一既水冷架, 當初覺得理個設計幾新穎, 不過實際上用落真係冇咩特別, 如果用理裝一體式水冷既話仲會麻煩左

其次就係理個機箱特色之二: 選擇性添加既Hard disk + ssd架, 理個設計堅係唔錯,  用家可以根據自己擁有既hard disk/ssd數量理安裝Hard disk/ssd架,宜家既atx機箱一係就比得太少hard disk架(好似corsair 400C)咁, 一係就太多, 至於理個機箱本身下置左2個hard disk/ ssd架, 背部有2個ssd架, 之後可以根據多出既hard disk/ssd數量理安裝額外既hard disk/ssd架

至於走線,比普通機箱唔同既係佢比左魔術貼你綁住D線, 不過我嫌佢比既魔術貼唔多夠長

至於個風扇集線器可連上底板既CPU FAN插頭, 從而透過bios或software理控制插係集線器上風扇既速度
若果用bios理控制風扇速度, 咁佢就會根據CPU既溫度理自動分配風扇速度
由於小弟用msi底板, 所以用MSI Command Center理控制插係集線器上風扇既速度
個人認為用理個software仲好, 可自行控制風扇速度, 唔洗下下跟CPU溫度理分配風扇速度
因為我粒U有水冷散熱, 而機箱風扇係用理幫張顯卡散熱, 所以唔想佢跟CPU溫度理分配風扇速度
其他牌子既底板都會有相應既software
螢幕擷取畫面 (2).png

頂部既細散熱雖然降低左散熱效能, 不過由頂部入去機箱既塵粒亦大大減少, 但由於每次閂機之後我都會用紙cover住個頂, 所以對於我理講效用不大

前置既usb插位有2個(2個都係usb 3.0), 比宜家既ATX機箱少, 不過就係唔鍾意宜家既主流ATX機箱將usb插頭位擺機箱頂, 唔通真係嫌機箱食唔夠塵連usb插頭都要食唔埋塵咩 最右手邊個粒係開關制燈,前面板燈同rgb燈條轉色制, 好似要phanteks既rgb燈條先用到, 其他牌子用唔到

仲有上機同開機圖

個箱rmb $1199計埋運費rmb $1260, 個陣見人話香港冇得買所以上淘寶, 乜原來正都有賣架

呢個係咪即係PK515?
本身都想買, 但前幾日見個project 217仲啱我~想等埋佢先, 如果唔啱我就呢個了

鑼絲有格仔盒裝住幾好WO

回覆 4# nkwhahaha
PK-515E (膠側透版)
PK-515E TG (鋼化玻璃版)

回覆 7# 1112311123
1260包曬, 個陣有優惠所以平左100, 由1360變1260, 雙11/雙12既話1060, 不過等唔到下次既雙11
個水冷架宜家比我既感覺係為整而整咁, 懶係特別

師兄機箱前面板個入風位係咪好細??