平價小型機箱 GTR S503 開箱加詳細測試

之前出過post問有冇用TFX牛嘅扁身機箱賣,結果係冇人答到嘅,所以唯有照原定計劃買GTR S503
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2343608
SPEC: http://www.gtr.com.hk/case/micro_tower/s503/master.htm
全部相片連描述在此: http://imgur.com/a/1iTrq

用料唔錯,夠硬淨,唔係百零蚊果啲紙皮機箱。

連埋底座。

背面。

呢個扣都係似廠機,方便。

官網個介紹好求其,實際係:5.25" *1 (未測試可否用3.5"/2.5"轉接架), 3.5" *1, 短身 3.5"*1 (已測試可用2.5"轉接架), 2.5" *1。

有整線嘅膠扣,個風扇係冇調速嘅12V/0.1A扇,但我唔諗住開,廢事吸塵,反正部機唔會熱。

同lenovo廠機一樣嘅HDD扣具,用金屬釘而唔係膠釘,唔錯。

USB/3.5mm壞咗都可以係淘寶買個芯嚟換。

全部係可拆式PCI檔板,好過$400以下浮誇但只用即棄PCI檔板嘅「遊戲機箱」。

一個係Passive PFC (手動調校電壓),一個係Active PFC,買之前問過腦場Sales可否裝其他TFX牛落去,佢廢事麻煩所以答唔得,其實係可以嘅,Acbel個風扇突出位置冇任何影響。

Acbel TFX 300W 80Plus Bronze $360。

嘗試塞兩隻3.5" HDD加一隻2.5" SSD入去,係失敗嘅 (用短身MATX板就可以)。

可以裝Orico出嘅3.5" to 2*2.5" 架入去個讀卡機位度,駁埋SATA power cable都冇問題。

3.5" HDD位只能係度插SATA 同power cable,屈得好勁下,以我所知有外國牌子出有cable management嘅TFX牛 XDD。

2.5" HDD位置兩邊都裝到SATA cable。

5.25" Driver Bay 下面個位只可以裝讀卡機同埋2.5" Driver (配合3.5" to 2.5" 架),裝隻單碟320GB HDD都會頂RAM槽嘅 (ASUS H170M-PLUS),不過用只有兩條RAM槽嘅底板應該沒有問題。

整完,收工。

咁先至係實用嘅細機箱,立方形果啲空間利用率其實好差。
粒Power LED燈太光,所以遮住咗 (明顯設計果陣冇乜點測試啦)。

問哂成個SSP,係得Comdex先有呢隻箱,其他鋪只有得一個USB 3.0嘅S501同埋開機制好難撳嘅S502,其他牌子嘅TFX牛+MATX板機箱更加係絕跡。

正面睇簡淨體面
價格便宜卻不失質感
GTR整火牛會出事但係整機箱都唔錯的

依個箱睇落算唔錯

個箱有冇包埋隻300w tfx牛?個箱幾多錢?

格局同廠機好似, 但係廠機會有風罩及側板入風口, 佢就乜都無, 整部機依賴前置嗰把風扇仔, 大 loading 入面變火爐

個箱有冇包埋隻300w tfx牛?個箱幾多錢?
HINZ 發表於 2017-3-8 00:57

上面寫咗,箱有包GTR TFX 300W牛
$330
但我另外買咗隻,我覺得佢唔包牛再平多$30好啲囉

格局同廠機好似, 但係廠機會有風罩及側板入風口, 佢就乜都無, 整部機依賴前置嗰把風扇仔, 大 loading 入面 ...
indigo 發表於 2017-3-8 01:42

冇K嘅i5,i7,冇顯卡冇超ram,可以有幾熱?
前面把風扇一開好嘈,所以我冇插到

回覆 1# iwinson

Ching
How much for Acbel PSU? Hot of PSU? Hot of GTR PSU?
I also want buy this case /  Lanovo case (taobao)

lenovo mix dell樣既箱, 其實唔錯