[開箱] Fractal Design Define Mini C好正呀

因為鍾意MATX板, 冇ATX咁貴, 細D, 功能又齊
ITX就怕佢太密易壞, 同貴過MATX
就想搵個岩MATX既機箱, 唔好太大部

5.25吋既位就唔想要, 一來可以機箱細D
二來阻礙空氣流動, 仲會積塵

因為放地下, IO想係機頂

於是幾乎冇晒選擇, 傳統大牌子CM, corsair, SS都冇岩我要求

好在最尾搵到!!

請無視右邊D件

送2把12cm扇, 正面可以裝2把14CM/3把12CM
我偏好14cm所以用2把14CM, 下面推到最低想吹到HDD位

機箱下層硬碟位, 好易裝, 可以裝3.5/2.5吋
我就裝左1個傳統HDD, 1個SSD, 張圖左面就係14CM風扇黎, 雖然睇唔到

走線好易, 執下線好簡潔, 冇左5.25吋D bay阻住晒好開心

背面好多空間俾你擺線, 圖左邊, 近機箱正面部份
如果唔裝3.5吋HDD, 仲可以移走下面個盒, D線收晒入去
側板好易閂, 唔會壓實D線kick住咁
細細個箱但係空間好多, 因為拆左冇用既5.25吋位!!

執線咁開心順便執埋枱底D線
電腦放係一架「車仔」上面, 架車仔好細, 個箱夠短先岩岩放得入

呢隻箱我都好鐘意

我都用緊,放係電腦枱下面長度啱啱好FIT位,唔會突出來成日踢到個機箱。

我都用緊,放係電腦枱下面長度啱啱好FIT位,唔會突出來成日踢到個機箱。
hweaiidi 發表於 2017-3-27 23:03

係!!
張櫈有得郁, 尤其想佢短D唔好成日撞到
市面上真係冇乜呢個size既選擇

係!!
張櫈有得郁, 尤其想佢短D唔好成日撞到
市面上真係冇乜呢個size既選擇 ...
me1989 發表於 2017-3-28 15:46

其實仲有小小位剩。

請問咁多位CHING個開機制有冇問題??? 好似卡住卡住咁??

依隻 真係唔錯
前排 一出即買黎玩
配埋 一體水  個箱仲簡結
不過 可惜 無咩一體水 簡單得黎效果OK
用番風冷算
基本上依隻箱 好多設計位 都好岩用
下置牛 , 硬碟位又唔駛頂MB 綫 左就右就
最掂係 開關  USB 上置  個人覺得 依種設計 最方便 唔怕 左右 WALL 問題
如果仲可以短身D 就最好  其實 我覺得 佢可以 做多一個HD CAGE  係火牛上層

請問咁多位CHING個開機制有冇問題??? 好似卡住卡住咁??
改名都廢事 發表於 2017-3-29 02:15

新機暫時冇問題
用得多唔知

依隻 真係唔錯
前排 一出即買黎玩
配埋 一體水  個箱仲簡結
不過 可惜 無咩一體水 簡單得黎效果OK
用番風 ...
GIS 發表於 2017-3-29 02:46

上置對我黎講好緊要
我有時插耳機用, 條線又短
插前面郁少少就扯住...