[操作疑難] 更新Windowa10Mobile後不能用WhatsApp

部 Lumia 535 Dual 自從大半年前上左 Windows 10 Mobile 後,一直用唔返 WhatsApp.
其實都上黎問過,有 Ching 提點話要裝喺"內接式硬碟"而非SD卡上。
我確實係裝喺內接式硬碟上,我確實到而家都用唔到…

鏟曬裝置同SD卡所有 WhatsApp Folder, 然後再裝過三四次都係唔得…
開親都"載入中..."直到永遠。
(呢個情況同嗰個第三方 Utube App 一樣,都係咁樣用唔到。)

有無 Ching 有相同問題或者有解決辦法?
我部Android壞左拎左去整,要等成個禮拜…
其他APP可以用 iPod Touch 6 頂住,但無 WhatsApp 用。

Thanks.

部 Lumia 535 Dual 自從大半年前上左 Windows 10 Mobile 後,一直用唔返 WhatsApp.
其實都上黎問過,有 Chi ...
normandy 發表於 2017-3-30 08:56

會唔會係部機冇位?

Lumia 535是官方認可可以升級上W10 Mobile!
Phones and devices that can upgrade to Windows 10:
Lumia Icon, 1520, 930, 640, 640XL, 730, 735, 830, 532, 535, 540, 635 1GB, 636 1GB, 638 1GB, 430, 435, BLU Win HD w510u, BLU Win HD LTE x150q, MCJ Madosma Q501

Worst case就係Hard Reset/Device Recovery, 由頭裝過晒個OS!

睇下有無其他人可以幫到你, 如果冇的話, 唯有試下用Windows Device Recovery  Tool, 不過會鏟晒所有野!

回覆 2# wild

多謝你回復,我部機差唔多係乜都無裝。
反正乜都無,我一陣會重置佢試下。

回覆 3# normandy
提提你-facebook messenger將會終止支援WP

裝左"Windows Device Recovery  Tool"後,試過兩次中途都彈ERROR…

跟住uTube呢度做 重置左部機,都係一樣唔WORK。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 5# normandy

Windows Device Recovery  Tool 成日斷…痴線!
試左十幾次,卒之還原左部機,而家剛開機仲LOAD緊。

問題解決!
用 Windows Device Recovery Tool, Downgrade 返去 8.1,用得返WhatsApp.
8.1 D 內建 Function係少D,但起碼其他野叫做用到丫!

問題解決!
用 Windows Device Recovery Tool, Downgrade 返去 8.1,用得返WhatsApp.
8.1 D 內建 Function ...
normandy 發表於 2017-3-30 16:39

隨你喜歡啦!

不過建議就係, 剛用Windows Device Recovery Tool reset完部機, 仲量唔好install app, 可以的話取走埋張SD card, 再試多次升級上W10 Mobile周年正式版(要做好多次更新)!

上了W10 Mobile周年版, 做晒所有更新, 如果問題依舊持續, 只好再用Windows Device Recovery Tool再reset一次部機落返WP8.1!

你係咪第一次 Upgrade 後無做 Hard Reset? 佢就算啲所謂細 update 都有機會要 reset, 係有好多小問題

回覆 9# tunster

但係頭先跟UTUBE片做左次,都係唔得…
落返8.1就無事。