一個蠢問題

請問腳架包唔包將相機固定係腳架上的零件?
我部相機買時送左支腳架(PARCO TRIPOD),
其實無點認真留意腳架中有沒有這個零件, 但現在就欠左呢個零件至
相機不能固定在腳架上來拍照.

呢個真係個蠢問題, 勿插呀

原帖由 lcsthomas 於 2009-3-7 22:22 發表
請問腳架包唔包將相機固定係腳架上的零件?
我部相機買時送左支腳架(PARCO TRIPOD),
其實無點認真留意腳架中有沒有這個零件, 但現在就欠左呢個零件至
相機不能固定在腳架上來拍照.

呢個真係個蠢問題, 勿插呀

你讲个样野叫做云台(带快装板),快装板装系相机body度(或者长焦镜镜环度),然后卡落云台度,云台再同脚架相连。
一般黎讲,脚架净系脚架,云台净系云台……当然有D好cheap嘎脚架套装系送埋好cheap嘎云台……

原帖由 ciscotomx 於 2009-3-7 22:26 發表

你讲个样野叫做云台(带快装板),快装板装系相机body度(或者长焦镜镜环度),然后卡落云台度,云台再同脚架相连。
一般黎讲,脚架净系脚架,云台净系云台……当然有D好cheap嘎脚架套装系送埋好cheap嘎云台……

咁即係可能係唔包, 但係咁佢送腳架又唔包那個云台咪好難搞, 咁點樣至配翻岩個云台呀,
好似入(順)位咁, 要配合喎!

原帖由 lcsthomas 於 2009-3-7 22:32 發表

咁即係可能係唔包, 但係咁佢送腳架又唔包那個云台咪好難搞, 咁點樣至配翻岩個云台呀,

有無人可以繼續答我呀

原帖由 lcsthomas 於 2009-3-7 22:32 發表

呢D 雞腳好難配返D parts
買個一隻無咁煩

去买个云台咪得咯。。

原帖由 新遺失戰艦 於 2009-3-7 22:58 發表

買個一隻無咁煩

但係我要求不高, 也覺這個腳架不俗喎, 穩穩陣陣咁.
仲有從未用過, 買過第二支覺好o徒喎.

原帖由 lcsthomas 於 2009-3-7 23:01 發表

但係我要求不高, 也覺這個腳架不俗喎, 穩穩陣陣咁.
仲有從未用過, 買過第二支覺好o徒喎.

穩穩陣陣咁.

原帖由 ciscotomx 於 2009-3-7 22:59 發表

去买个云台咪得咯。。

咁知唔知邊到有呢個parco tripod 專用的云台買呢?

原帖由 新遺失戰艦 於 2009-3-7 22:58 發表

買個一隻無咁煩

我用緊隻腳架只係$60
買多支腳架只為果個台都唔覺貴