大家影夜景一般點 setting ?

光圈開幾大呀?
快門呢?
iso 呢?

我係新手, 依家用緊光圈先決, 光圈 f16 , 快門 30秒,iso 100 黎影夜景建築物.

一個謝謝, thank you, 唔該都冇,
我係唔會答你的

原帖由 ickjason 於 2009-9-2 01:57 發表
光圈開幾大呀?
快門呢?
iso 呢?

我係新手, 依家用緊光圈先決, 光圈 f16 , 快門 30秒,iso 100 黎影夜景建築物.

差唔多同你setting 一樣...係快門快番d...
30秒...睇你想影d 咩

影相唔係咁機械架喎, 有話咩環境就咩光圈快門架咩.....
唔同光圈快門有唔同既效果, 睇你想要咩 !!
人地話 f11,10S, 就f11, 10S....
自己去試下用唔同既setting, 睇下影出嚟有咩唔同

原帖由 ickjason 於 2009-9-2 01:57 發表
光圈開幾大呀?
快門呢?
iso 呢?

why don't you make some more shots to find the best combination ?

光圈開幾大呀?
快門呢?
iso 呢?

次次環境唔同,要既野又唔同,邊有一定架

光圈開幾大呀?
快門呢?
iso 呢?

Just to remind that if you want the photo to be very sharp, it is better not to use aperture with F/16 or smaller... Light diffraction will destroy the sharpness in most lens today... You can try a f/8 and f/22 and then you'll see the difference for most lens

我試過 F22 都可以好sharp
以前有 frd 試過支 小黑3, 去到 f44影維景, 一樣可以超 sharp

原帖由 irvingtin 於 2009-9-2 10:59 發表
我試過 F22 都可以好sharp
以前有 frd 試過支 小黑3, 去到 f44影維景, 一樣可以超 sharp

Yes can be sharp overall of couse... but in terms of sharpness of the lens... most lens with optimal sharpness performance @ f/8 or f/11...
You may refer to the example "SMALL APERTURES and DIFFRACTION" in this link for quick example as well:
http://www.kenrockwell.com/tech/unsharp.htm

每支鏡到有唔同特性,唔係刻意將光圈收到好細就正,不過一般上影夜景都想全張相到清楚,所以建議用A Mode 光圈先決,F8~11,用腳架,慢慢試下就OK