攝影技術一問,關於正午烈 日當空時影相

如果我影相時天睛,太陽正好曬到正一正, 係咪要 降低少少個 爆光補償  - 0.5 ~ - 1 度 嫁,等佢冇咁光嫁?
再唔係就用塊 ND8 減光鏡, 又或者加塊 偏光鏡呀?

PS: 風景相

你咁問,個人覺得你諗法有 d 問題咁,邏輯上有問題
太陽晒到正一正又如何? 代表會過光的嗎? 代表會死白嗎?

唔係有意得罪,只不過你認為太陽正一正而需要減光等,即代表你覺得會過光,需要減少
但我話你知,係唔需要,測光表會測出應有的數值,並唔會因為咁而出現過光,例如會光圈再細,快門再快 (例如 f20 + 1/2000 )
所以明顯係你作為人,覺得太陽太光既想法,但相機並唔會

呢個同影咩無分別,或者呢點係基本要識,同影人或景係無關係

其實我覺得呢D問題真係唔係問題......

風景相....坐山又唔會走左去,影多幾張先

爆光補償?不如你直接用M mode,試下唔同o既光圈快門組合先啦

個mon唔准?不嬲都唔准架啦....唔係要個「曝光曲線圖」黎做乜...........

ND8 所謂減光,唔係令畫面光度下降,而係令進入鏡頭既光量減低,可以下降快門速度黎影,例如影瀑布,減低光量下,少左 D 光入鏡頭,快門就可以較慢,(要保持合適的光量,快門就會慢下而平衡)瀑布就會變成模糊

CPL (偏光鏡) 都唔係減光,而係將方向不定的光線集中 (漫射效果), 令畫面更明確,色彩更豐富, 因為將漫射效果下降,又可以將水面反光除去

曝光補償係補償測光偏差既問題,例如畫面有反光,測光表就誤以為過光,而增加快門或收細光圈,以減低光量,可是影出來就會變成光量不足而太暗, 這就要補償這個問題

除非你個測光0係喥不停閃, 唔係即係佢測倒光, 唔駛加任何 filter.

小弟明白曬了,多謝指點

原帖由 我係一舊雲 於 2009-9-3 02:19 發表
ND8 所謂減光,唔係令畫面光度下降,而係令進入鏡頭既光量減低,可以下降快門速度黎影,例如影瀑布,減低光量下,少左 D 光入鏡頭,快門就可以較慢,(要保持合適的光量,快門就會慢下而平衡)瀑布就會變 ...

ND鏡...
呢d野....
真係唔講....
我都唔知點解....

原帖由 我係一舊雲 於 2009-9-3 02:12 發表
你咁問,個人覺得你諗法有 d 問題咁,邏輯上有問題
太陽晒到正一正又如何? 代表會過光的嗎? 代表會死白嗎?

唔係有意得罪,只不過你認為太陽正一正而需要減光等,即代表你 ...

咁影人同影景又有 d 唔同既, 影人反差太大都可以用反光板 / 閃燈補光, 影景就無計. 不過只要唔落雨, 影景可以等.

靚光在晨昏

太陽正好曬到正,反差大... 減EV取光位清
,但暗位更暗
偏光鏡過濾到D反光,如樹葉;水面D... 如果
天空同陸地咁反差,可用漸灰鏡