有無一些sw 可以令張相dust 消失 ??

發現去到 f11 時 ...見到有dust ..
有無sw 可以令張相dust 消失 ???

原帖由 evison 於 2009-9-5 23:26 發表
發現去到 f11 時 ...見到有dust ..
有無sw 可以令張相dust 消失 ???

photoshop
用canon既dpp都得

Lightroom 都可以, 用magic brush

可唔可以講下 dpp 點用 ?? 我裝左 ..不過唔識用 ...

原帖由 leo92112 於 2009-9-5 23:51 發表

photoshop
用canon既dpp都得

原帖由 evison 於 2009-9-6 12:29 發表
可唔可以講下 dpp 點用 ?? 我裝左 ..不過唔識用 ...

呢度
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

之後呢 ?? 仲要按d咩button ???

原帖由 leo92112 於 2009-9-6 15:32 發表

呢度

repair (light) and repair (dark)
呢兩個有咩分別 ???

如何ccd有塵又用nikon機 (唔知canon得唔得{應該得})nx >>>>pc可以mark低d 塵的位置然後transter去pc,張張相都可以除塵,你試下啦唔洗張張相做(浪費時間)

原帖由 dnsccu 於 2009-9-7 01:27 發表
如何ccd有塵又用nikon機 (唔知canon得唔得{應該得})nx >>>>pc可以mark低d 塵的位置然後transter去pc,張張相都可以除塵,你試下啦唔洗張張相做(浪費時間)

呢個未必得, 因為佢係去到 f11 先見倒有塵, 好可能係支鏡有塵喎.