想入Macro鏡幾問

1:1 is not the biggest enlarge ratio, u can go higher depending wat u use.

30/2.8Macro有一點要考慮清楚
最近對焦距離:  0.189 米 @ 1:1

20cm...由你部機既sensor去到支鏡前面個filter應該就係20cm...
要玩1:1,用100mm就差唔多...

MARCO 鏡主要都係做出一個特殊比例效果, 即我地所講 1:1,除此以外,焦距上與普通鏡頭無分別
35mm marco, 即廣角marco 鏡, 50mm marco 即標準 marco 鏡, 100mm 即遠攝marco 鏡

你要選什麼鏡?

放大率呢枝先最大
Minolta AF 3x-1x 1.7-2.8 Macro

Sony 30 F/2.8 話哂都係原廠鏡,
BTW, 30mm 又細枝, 平時攞出街要黎snap shot 都唔差

原帖由 odinht 於 7-9-2009 10:35 發表
放大率呢枝先最大
Minolta AF 3x-1x 1.7-2.8 Macro

Sony 30 F/2.8 話哂都係原廠鏡,
BTW, 30mm 又細枝, 平時攞出街要黎snap shot 都唔差

呢支放大率並非最大, canon 有一支係由 1:1 - 5:1

原帖由 HKEPC.DT 於 2009-9-7 01:06 發表
Sony DT 30mm F2.8 Macro 同Sigma 50mm F2.8你地會選邊個?
Macro 1:1是唔是最大?
鏡片組多是唔是Macro強?
其實30mm同50mm有幾大分別?

型號:  Sigma MACRO 50mm F2.8 EX DG
分類:  微距鏡頭
焦距:  定焦 50 mm
光圈 ...

1:1放大率
形容既係光線經過鏡頭後, 投射於焦平上(即係sensor喇)既影像大小, 同實物既大小一樣
1:1並唔係最大, 只係一般既135 macro lens(寫個macro字o係尾o個d zoom lense唔計),通常1:2起, 1:1止,多過1:1既比較少

原帖由 ahshing 於 2009-9-7 02:34 AM 發表
30/2.8Macro有一點要考慮清楚
最近對焦距離:  0.189 米 @ 1:1

20cm...由你部機既sensor去到支鏡前面個filter應該就係20cm...
要玩1:1,用100mm就差唔多...

乜支 30/2.8Macro 唔係 12.9cm 咩?

原帖由 lorym 於 2009-9-7 21:37 發表

乜支 30/2.8Macro 唔係 12.9cm 咩?

咁仲衰...影條蟲,壓扁佢剛剛係1:1