試左a850, a500

感覺上, 純個人感覺
a850 操作功能..唔係咁就手....
pq 亦唔覺特出

反而覺得a500 pq 幾好....
jepg 直出都幾sharp
操作亦比較易.....

講完
PS.麻煩版主大大幫手移post ....sorry

sony style ?

原帖由 IVAN113 於 2009-9-7 19:08 發表
sony style ?

yes

其實都好想知d人想搵a850既乜野覺得唔就手
全部拍攝時需要set既野都放哂出黎quick navi menu同機身既按扭上面,真係唔知有d乜野係會搵唔到...

原帖由 ahshing 於 2009-9-8 02:07 發表
其實都好想知d人想搵a850既乜野覺得唔就手
全部拍攝時需要set既野都放哂出黎quick navi menu同機身既按扭上面,真係唔知有d乜野係會搵唔到...

所以我咪話個人感覺

相機既野, 同人一樣, 要夾

I tried A900... 好正

原帖由 paddead 於 8/9/2009 08:17 發表

所以我咪話個人感覺

相機既野, 同人一樣, 要夾

會唔會係用唔慣, 你知啦, 隻隻牌子既控制鍵都有唔同
不過, 之前上過去玩過 A700, A900, 硬係覺得, shutter 既 feeling 比起 N記C記既同級機差些少, 硬係冇咁清脆爽快, 唔知帥兄試 A850 感覺又如何呢 ?

咁要睇你同邊部n/c比較, d3既shutter聲真係好夾的. 一連拍好似開機關槍咁.

我係用左好多年CANON既人, 不過朋友借過部A900 去影野... 好易上手. 2400 萬像素+支 2470, 解像度驚人...
CANON 俾我感覺係柔 (不過近一兩年, 覺得新出D機Sharp 左... 可能因為係Default Sharpness +3  )
NIKON 係剛/利 (不過亦見到佢有改變, 起碼影人都冇問題  )
SONY... 做到兩者既中間, 岩岩好
SONY... D平機唔敢講, 因為冇用過!

原帖由 muihin 於 2009-9-8 09:07 發表

會唔會係用唔慣, 你知啦, 隻隻牌子既控制鍵都有唔同
不過, 之前上過去玩過 A700, A900, 硬係覺得, shutter 既 feeling 比起 N記C記既同級機差些少, 硬係冇咁清脆爽快, 唔知帥兄試 A850 感覺又如何呢 ?

快門感覺,,,冇n/c 咁有質感, 仲有少少震動...
相片感覺上, a500 仲好過a850, (勿插, 純主觀感覺)
grip 位少少大, 長揸會唔慣
top panel, 太細
直倒screen 跟埋rotate 幾好,幾方便