唔多公平ge比較

我依家用緊A16, 如果我升級做24-105 F4L會唔會有畫質上ge提升呢?
我用緊450D.
我影人比較多, 間中影風景, 不過就用支35 F2多,
有時影動漫節過陣, A16拉風箱真系趕唔切人地轉post
而且發覺影人用唔著17mm, 轉鏡唯一犧牲系光圈同價錢
請大家比比意見

原帖由 vodaben 於 2010-1-9 14:57 發表
我依家用緊A16, 如果我升級做24-105 F4L會唔會有畫質上ge提升呢?
我用緊450D.
請大家比比意見

@[email protected] model?

24-105 啦..畫質梗本無得比..
影呢 D event 幾可用到 2.8f 丫...

原帖由 kcstudiohk 於 2010-1-9 18:33 發表
24-105 啦..畫質梗本無得比..
影呢 D event 幾可用到 2.8f 丫...

系阿, 何況影人唔夠光可以用閃,
景深差得遠嗎?

原帖由 vodaben 於 2010-1-9 14:57 發表
我用緊450D.
請大家比比意見

影景時450D 24會唔會唔夠wide???

原帖由 littlehorse 於 2010-1-9 21:16 發表

影景時450D 24會唔會唔夠wide???

24*1.6
wide 極有限

畫質上提升就唔 sure (A16 @F4 vs 24-105 F4)
但對焦速度同防手震提升就一定

不過 24*1.6, 沒哂 ultra wide 了, 你用慣 35/2 影景, 唔影大景應該都 ok (我第一套 DSLR 係用 Sigma 24-70/2.8 + 400D, 電鑽王 )

如果唔打算上 FF.....都係17-55 F2.8 IS USM la
但影人真係 FF 最方便

動漫節 硬係Ultra Wide / 鏡王 / 定焦天下LA

影ed .4 .0 都用到

好明顯係你自己同部450D 跟唔上人 ....