新手買DSLR機一問~

HI CHING 們~
小弟想買部入門機學下影相~
對DSLR 真係冇咩認識~
不過睇過之前D POST~
睇左以下D幾部比較好~
A380~D5000~500D!!!AND A550????
不過唔知邊一部比較岩我~~~
CHING 們可唔可以幫我分析下~
個人比較注重色彩~追焦要快~~
同埋想入間配件(鏡頭)比較多同日後UPGRADE 機款比較多既廠!!

*PS 我個FD 好強調D90 比較好~不過價錢比較貴~
其實D90算唔算入門機???
D90 同A380~D5000~500D!!!AND A550~比~
影出黎既影相既質素,效果同本身功能個差別大唔大~???

另外~A550同D90 算唔算係同級????
上過幾個網睇都話佢地個中階~不過價錢相差都幾大~
其實邊部抵玩D??

你個係咩fd?
如果係一個好好既朋友...聽佢講啦

咁多部黎的確係D90最好...佢亦算係一部入門機
好聽D叫高階入門機
3、4千買到部單反...3、4萬又買到部單反
雞腳30蚊鴨記大把...但係人地GITZO一個波頭都3、4000蚊

所以好簡單...呢個世界GE野...價錢反映一切
問題在於你比到幾多出黎者...

如果你未拎起過單反...平時都只係用DC仔影相
即使你買部最平1000D/A200都可以令你驚喜無限...

原帖由 子樂 於 2010-1-9 23:28 發表
咁多部黎的確係D90最好...佢亦算係一部入門機
好聽D叫高階入門機
3、4千買到部單反...3、4萬又買到部單反
雞腳30蚊鴨記大把...但係人地GITZO一個波頭都3、4000蚊

所以好簡單...呢個世界GE野...價錢反映一切
問題在於你比到幾多出黎者...

如果你未拎起過單反...平時都只係用DC仔影相
即使你買部最平1000D/A200都可以令你驚喜無限...

其實個心態係玩得DSLR ~就好大機會一直玩落去~所以一開始唔想比太多錢~一步一步黎~

原帖由 fred2005 於 2010-1-9 23:40 發表

其實個心態係玩得DSLR ~就好大機會一直玩落去
~所以一開始唔想比太多錢~一步一步黎~

你有呢個心態...其實似乎應該要一步到位TIM WO

直入FF 好喎

原帖由 子樂 於 2010-1-9 23:42 發表

你有呢個心態...其實似乎應該要一步到位TIM WO

我話一步一步黎......
入門玩熟先再上~

原帖由 quota 於 2010-1-9 23:44 發表
直入FF 好喎

負擔不起~

原帖由 fred2005 於 2010-1-10 00:02 發表

我話一步一步黎......
入門玩熟先再上~

如果真係咁....我有幾個建議GE

一、買部最低階三幾千GE.....玩下...
睇下自己玩落OK唔OK~~~
一年半載心思思UPGRADE就當跌左三千蚊~

二、比多少少買部稍高D..好似D90/ 50D...
O岩玩就玩...唔O岩就放.....想UPGRADE...
呢類機....基本上二手價五折...都應該有人接GE~
之後自己補錢UPGRADE~ 或者唔UP機...
買鏡囉~~~

三、依家買部二手機

PS.
你講到GE入門機
D90算係最高級個兩三部GA啦~

原帖由 子樂 於 2010-1-10 00:07 發表

如果真係咁....我有幾個建議GE

一、買部最低階三幾千GE.....玩下...
睇下自己玩落OK唔OK~~~
一年半載心思思UPGRADE就當跌左三千蚊~

二、比多少少買部稍高D..好似D90/ 50D...
O岩玩就玩...唔O岩就放..... ...

可能樓主多得是子彈   話唔定一陣買部 Leica M8 玩入門