剛買左支50 F1.4 有問題...

支鏡遙動時...感覺到內部有野遙動...好似D鏡片好鬆咁..
用此鏡的C兄有呢個問題嗎?

另外...鏡買自雷射...單上冇打上鏡身NO.
佢話CANON會照保....請問咁係迷正常..?

我支EF 50/1.4搖下佢都會有嘢在裡面郁, 如果支Lens運作正常就不需太擔心

Rice

原帖由 riceking 於 2010-1-11 18:48 發表
我支EF 50/1.4搖下佢都會有嘢在裡面郁, 如果支Lens運作正常就不需太擔心

Rice

嗯嗯...感謝你回答...

點解吾買SIGMA果支

原帖由 SEED 於 2010-1-11 23:01 發表
點解吾買SIGMA果支

你有無俾錢樓主買Sigma?

my canon 1.4 really soft at 1.4

At first I thought my 7D has focus problem...:funk:
Then I mount it and test the focus on focus ruler and see it need to step down...

It could be this copy... (2nd hand). There is always hope/wish... may be I should try Sigma 1.4 also.

原帖由 新遺失戰艦 於 2010-1-11 23:45 發表

你有無俾錢樓主買Sigma?

以Alpha mount 為例,一手價約數:

Sony f/1.8 $1200
Sony f/1.4 $2500
Sigma f/1.4 $4300

真係......級數上升

原帖由 SEED 於 2010-1-11 23:01 發表
點解吾買SIGMA果支

因為中意正廠...
要買SIGMA...我會買35 1.4.....因為我用7D

原帖由 wheat167 於 2010-1-12 00:41 發表

因為中意正廠...
要買SIGMA...我會買35 1.4.....因為我用7D

其實唔係架~ 有時用落就知
我覺得35 用係APS 會變到唔上唔落
所以我以前係D7D 都好少用我支35/1.4G
一上到A900 即時覺得支35 好用好多, 成支鏡既感覺返晒黎

反而D7D 用50mm 又好鬼好用~

希望Canon會出返支EF 50mm f/1.4 II 咁就正喇

雖然我都有支Sigma, 但唔知點解成日不定時走焦......尤其落閃
有次夜間影人像, 走到阿媽唔認得, 已經收到f/3.2
支野已經拎過去cal.........都係咁, 搞到我唔敢再買副廠, 如果原廠出返支二代, 即刻唔需要考慮咁入返支