數碼年代對鏡頭既要求......

我自己既感覺係:
感覺上所謂既sharpness好似勝過一切咁......
色彩同質感好似已經冇咩人理......

請大家發表下意見la.. ^.^

質感可能差d... 但係色彩同sharpness 都仲有好多人睇ge...

我買鏡都係睇分析力同埋散景
因為呢兩樣野比較客觀而實在~
色水......反而無一個準則~
宜家係數碼世界, 機內既色彩process 遠遠大過你既所謂鏡頭色水

我買鏡都係睇分析力同埋散景
因為呢兩樣野比較客觀而實在~
色水......反而無一個準則~
宜家係數碼世界, 機 ...
新遺失戰艦 發表於 2010-1-23 00:45

我只係睇$$ 同成像... 質感又真係冇諗過... 數碼時代似乎真係冇左呢樣野

我只係睇$$ 同成像... 質感又真係冇諗過... 數碼時代似乎真係冇左呢樣野 ...
十豪 發表於 2010-1-23 00:48

有次同人傾開相機,大家都覺得數碼相就好似將個人"chi"落個background / 比野壓平晒,冇乜立體感同冇乜質感,同非林冇得比。

有次同人傾開相機,大家都覺得數碼相就好似將個人"chi"落個background / 比野壓平晒,冇乜立體感同冇乜 ...
AMD波子 發表於 2010-1-23 00:59

都係... 不過數碼就係咁... 進步同時都要放棄一d野ge...

激sharp係効果之一;而唔係唯一,同色澤相
負相承... 同是要錢砌出來的;達自己標準便
可...
懶後制,都幾着重色水...

都係... 不過數碼就係咁... 進步同時都要放棄一d野ge...
十豪 發表於 2010-1-23 01:04 AM

始終揭取影像既方式唔同
所以我對Sigma 既foveon X3 sensor 幾有興趣
路邊社甚至話Sony 已經拿到foveon 既部分技術授權

始終揭取影像既方式唔同
所以我對Sigma 既foveon X3 sensor 幾有興趣
路邊社甚至話Sony 已經拿到foveon  ...
新遺失戰艦 發表於 2010-1-23 01:12

咁咪有機會可以將佢發楊光大???

始終揭取影像既方式唔同
路邊社甚至話Sony 已經拿到foveon  ...
新遺失戰艦 發表於 2010-1-23 01:12

點解會係SONY ><