新手玩閃,關於sb600的問題

我想問呢我支sb600閃戈時呢會閃2下短先,跟住先一下大閃,我想直接按一下快門就閃一下,唔知點set呢? 唔該各位ching

我想問呢我支sb600閃戈時呢會閃2下短先,跟住先一下大閃,我想直接按一下快門就閃一下,唔知點set呢? 唔該各位 ...
銘milo 發表於 2010-1-30 01:09

係咪開左防紅眼呀

回復 1# 銘milo

無論你用單反/普通機仔, 唔開防紅眼就唔會預閃兩下~~

枝閃set去 m mode

ttl 唔係會閃2下嫁咩??

ttl 唔係會閃2下嫁咩??
kingman418 發表於 2010-1-31 01:18

唔係.... 兩下預閃係防紅眼...

回復 6# 十豪

第一下唔係枝閃用黎測光嫁咩?
你試下用fv lock...咁枝燈就唔會閃2 下...

同埋...sb 600防紅眼...唔止閃2 下...
好似4~5 下

回復  十豪

第一下唔係枝閃用黎測光嫁咩?
你試下用fv lock...咁枝燈就唔會閃2 下...

同埋...sb 600防紅 ...
kingman418 發表於 2010-1-31 09:32

唔清楚... 我用800的...

我之前用朋友支600 都好似冇咁情況...

樓主... 你睇下body ge setting... 有冇開到後簾同預閃呢d 呀?

回復 7# kingman418
D-TTL/i-TTL: 閃燈會發出預閃光,為一連串肉眼無法與主閃光分辨的閃光,其發生時間在幾分之一秒內,藉由此預閃光機身可判定正確曝光量來發出主閃光。
ittl預閃果幾下應該快到你分唔到

回復  kingman418
D-TTL/i-TTL: 閃燈會發出預閃光,為一連串肉眼無法與主閃光分辨的閃光,其發生時間在幾 ...
T_TLun 發表於 2010-2-1 02:49

仲有可能是負助對焦閃