自動包圍曝光問題

例如依家係 +-1
我set 左做0 黎影
我想問我係要分別按3次快門 ?
有冇得按1次佢就順住影  0 -1 +1 ? (如唔計連拍)
thx

快門會快左/慢左

快門會快左/慢左
alexL 發表於 2010-5-8 09:47

快唔快d呀你...
我只係禁錯ctrl + enter post 左出黎
我已經立即改post了
改完已經見你回左:funk:
唔該你先~

佢只會郁到快門 ? 定係光圈都會郁架 ?
我記得之前用 m mode 試, 好似無用咁, 唔知自己有冇set錯
要用p mode 按3次先睇到效果

快唔快d呀你...
我只係禁錯ctrl + enter post 左出黎
我已經立即改post了
改完已經見你回左
...
tomtom12_34 發表於 2010-5-8 09:50

見到個咁易抽水既post緊係抽一抽先啦
答返你問題先
姐係你話+-EV?
如果係的話,av mode快門會郁光圈唔會郁,tv mode快門唔會郁,光圈會郁,p mode應該兩個都會郁,M mode,姐係全手動就算你點+/-都唔會有分別
希望答到你啦

見到個咁易抽水既post緊係抽一抽先啦
答返你問題先
姐係你話+-EV?
如果係的話,av mode快門會郁光圈唔 ...
alexL 發表於 2010-5-8 10:01

因我係新手..仲係慢慢玩緊試緊, 請勿見怪

應該係 +-EV
我都諗緊係咪因為M mode 所以改黎都無用
學到野

但係咪點都要按3次快門 ?
因我印象中係按一次有3張相的 0, -1, +1 (但我又唔肯定自己有冇記錯, 但又set唔返...可能真係記錯左)

回復 5# tomtom12_34
你用咩機,松下既就圓圈制安上揀

canon 550D

回復 7# tomtom12_34
靚機呀,比心機影相羅

會慢慢學下影

因我係新手..仲係慢慢玩緊試緊, 請勿見怪

應該係 +-EV
我都諗緊係咪因為M mode 所以改黎都無用 ...
tomtom12_34 發表於 2010-5-8 10:14

按三次快門咪影左三張相囉