[開箱] 新鏡試影: 45mm f/1.8真係好無敵!!!

買左支Olympus M.ZUIKO DIGITAL 45mm 1.8
真係又平又抵
唔講咁多,去相!

唔貴
仲幾有驚喜
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

正wor真係!!!!
個散景好good
幾多錢入手呀?

我都有呢支鏡
始終同 full frame 下o既 50.4 @ 1.8 差幾級
不過呢個係 M43 o既先天性問題
非鏡之罪

by the way, 呢支係我 #2 常用 M43 鏡

我都有呢支鏡
始終同 full frame 下o既 50.4 @ 1.8 差幾級
非鏡之罪

by the ...
ac520 發表於 2012-5-19 16:53

認同
FF同M43本身各有千秋
其實有時真係好唔明點解有D CHING硬係要將2者比,比完之後將FF抬得有咁高得咁高
M43本身優勢就係輕便同時有番咁上下質素
認真,而家D M43愈出愈勁
O記哩部OM-D我都被毒到,想買銀色

講番正題,O記哩支45 1.8真係抵買架我個人覺得
2千幾蚊可以做到散景咁靚真係好唔錯
雖然12 2.0都好正,不過如果只係要買一支定焦我都係會揀45 1.8, 性價比相對高D

我都有呢支鏡
非鏡之罪

by the ...
ac520 發表於 2012-5-19 16:53

其實 M4/3本身係有唔少先天問題
不過而家D機同鏡出出下好多問題都tackle左
e.g.OM-D個防震已經可以解決無反起夜晚/暗光情況下易鬆郁濛問題

btw, M 4/3鏡黎講,O記哩支 45 1.8真係好不錯!
淺景深,散景靚, 線條銳利
而且真係抵入

唔貴
仲幾有驚喜
kinx80 發表於 2012-5-18 20:26

係呀
真係唔貴
3千蚊樓下貨仔, 6千蚊鏡頭質素

正wor真係!!!!
個散景好good
幾多錢入手呀?
kilikulu 發表於 2012-5-19 16:47

3千有找
非常非常抵玩

認同
FF同M43本身各有千秋
其實有時真係好唔明點解有D CHING硬係要將2者比,比完之後將FF抬得有咁高得咁高 ...
homing53 發表於 2012-5-19 18:35

認同
M 4/3機係有M 4/3可取之處
單單機身輕巧已經係一賣點
同埋,用完OM-D之後,真係覺得M 4/3機真係進步好多
同埋已經緊貼入門單反(actually我覺得比入門單反還要好)

佢一出我就買左2千5好似 果時!!